Επαναλειτουργία του πλωτού ηλιακού σταθμού ενέργειας στην Αλβανία

Επαναλειτουργία του πλωτού ηλιακού σταθμού ενέργειας στην Αλβανία

Το πρώτο πλωτό ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, επαναλειτούργησε σχεδόν ένα χρόνο αφότου βυθίστηκε λίγο μετά την αρχική του λειτουργία.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στη μεγάλη τέχνη λίμνη Banja στη νοτιοανατολική Αλβανία, ξεκίνησε από τη νορβηγική εταιρεία πλωτής ηλιακής τεχνολογίας Ocean Sun σε συνεργασία με τη Starkraft και συνδέθηκε με το δίκτυο τον Ιούνιο του 2021. Βρισκόταν ακριβώς πάνω από έναν υδροηλεκτρικό σταθμό 72 Mw, τον οποίο επίσης διαχειριζόταν η Starkraft.

Η δομή αποτελούνταν από ένα μεγάλο, πλωτό δακτύλιο και μια λεπτή μεμβράνη. Η δροσιά του νερού από κάτω μειώνει τη θερμοκρασία των πάνελ, η οποία βρίσκεται εκτεθειμένη άμεσα στο ηλιακό φως. Η τεχνολογία είναι μοναδική και ενώ η μεμβράνη έχει πάχος μόνο μερικά χιλιοστά, υποτίθεται ότι αντέχει το βάρος των πάνελ στην κορυφή.

Η Αλβανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια, με συχνές διακοπές ρεύματος, ειδικά στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να αποτελούν μια ακόμη δυσκολία για τους κατοίκους, οι οποίοι αρκετές φορές δεν τις θεωρούν τυχαίες ή ως αποτέλεσμα κάποιας βλάβης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου