Αμφιβολίες για την ασφάλεια νομιμοποίησης της κάνναβης στην Αλβανία

-

Στα Τίρανα, οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα νομιμοποιήσουν την κάνναβη για ιατρική χρήση, καθώς και την καλλιέργειά της για να τονώσουν την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έκανε αυτά τα σχόλια χθες κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Διαβούλευσης, μιας μαζικής πληθυσμιακής έρευνας. Ανεξάρτητοι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ασφάλεια αυτής της διαδικασίας, ενώ η Αλβανία είναι γνωστή ως χώρα προέλευσης ναρκωτικών και πέρυσι κατέγραψε αυξανόμενα ποσοστά καλλιέργειας μαριχουάνας

Η Αλβανία αναμένεται να επιτρέψει σύντομα την ελεγχόμενη από το κράτος καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή κάνναβης sativa για ιατρικούς λόγους, χωρίς να νομιμοποιήσει τη δική της χρήση.

Πάνω από το 60 τοις εκατό των πολιτών που ερωτήθηκαν εθελοντικά και ανώνυμα εκφράστηκαν θετικά σε αυτό το κυβερνητικό ερώτημα, έναντι 30 τοις εκατό που εκφράστηκαν αρνητικά.

«Θα νομιμοποιήσουμε απολύτως την κάνναβη για ιατρική χρήση και θα ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα σχετικά με αυτό. Ό,τι είπαν οι πολίτες θα γίνει. Δεν συζητείται», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Αν και παραμένει ασαφές πώς θα επιτευχθεί, και πως οι αρχές θα ελέγχουν αυτή τη διαδικασία. Η Αλβανία εξακολουθεί να θεωρείται πηγή κάνναβης.

Όπως μεταδίδει το VOA, παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, ακόμη και πέρυσι η καλλιέργεια μαριχουάνας κατέγραψε αυξανόμενα ποσοστά. Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής Guardia di Finanza, κατά τη διάρκεια της εναέριας έρευνας, πάνω από 37 εκτάρια θεωρήθηκαν ύποπτα ότι χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια κάνναβης sativa, τη μεγαλύτερη έκταση από το 2016 στην Αλβανία.

Επίσης ανεξάρτητοι παρατηρητές είναι δύσπιστοι για την πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης, επικαλούμενοι τις ελλείψεις της Αλβανίας στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της επιβολής του νόμου και του κράτους δικαίου. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Arjan Dyrmishi είπε ότι η κυβέρνηση και η σοσιαλιστική πλειοψηφία βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 2-3 χρόνια και πως είναι νέος ο ειδικός τρόπος νομιμοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας μέσω Εθνικής Έρευνας ή Διαβούλευσης, λαμβάνοντας τη συγκατάθεση του κοινού.

Τα ερωτήματα δεν είναι οικονομικά, αγοραστικά και ζήτησης, αλλά αφορούν την ασφάλεια της διαδικασίας, πώς θα διασφαλιστεί ότι το νόμιμο μέρος δεν θα αναμειχθεί με το παράνομο, οι λεπτομέρειες για το πώς θα διαχωριστούν αυτά τα δύο μέρη και επιπλέον, η παραγωγή, η αποθήκευση και η μεταφορά θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. Μια ακριβής κρίση μπορεί να δοθεί όταν η κυβέρνηση δημοσιεύει το πρώτο επίσημο προσχέδιο της πρωτοβουλίας της, για να φανεί πως αυτή η οικονομική ευκαιρία δεν πρέπει να μετατραπεί σε πρόβλημα ασφάλειας, επειδή η οικονομία και η ασφάλεια συνδέονται στενά.

«Είναι παράγοντες όπως το οργανωμένο έγκλημα, το πρόβλημα που προκαλεί αυτή η νομιμοποίηση στη διαφθορά κ.λπ. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι αξίες, ποιοι είναι οι οικονομικοί δείκτες που στοχεύει να πετύχει η κυβέρνηση μέσω αυτού: Ποιος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας; Περιοχές που πρέπει να αφιερωθούν; Υπάρχουν ορισμένες πολιτικές που πρέπει να εναρμονιστούν.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συζητείται ότι η γη πρέπει να φυτευτεί με σιτάρι, για να εναρμονιστεί η αυτάρκεια της προσφοράς τροφίμων ή να ευνοήσουμε αυτές τις περιοχές για να φυτέψουμε κάνναβη, που θα μας φέρει περισσότερο εισόδημα και με αυτά τα μετρητά θα αγοράσουμε σιτηρά. Λείπουν πολλά στοιχεία και πρώτα απ' όλα λείπει το κυβερνητικό προσχέδιο», είπε ο Dyrmishi.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου