Ένταση στο ΔΚ Αλβανία για τις εσωκομματικές εκλογές

Ένταση στο ΔΚ Αλβανία για τις εσωκομματικές εκλογές

Το επίσημο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας δεν θα εκλέξει νέο αρχηγό πριν από τις τοπικές εκλογές το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με δήλωση που υποστηρίζεται από άγνωστο αριθμό βουλευτών της παράταξης.

Μετά την παραίτηση Μπάσα, τα καθήκοντά του μεταφέρθηκαν αμέσως στον αντιπρόεδρο Enkelejd Alibeaj από τον επίσημο Γενικό Γραμματέα του ΔΚ Gazmend Bardhi, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση σε συμμόρφωση με το καταστατικό του κόμματος.

«Ο Γενικός Γραμματέας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζει τον Αντιπρόεδρο που θα ηγείται του Κόμματος μέχρι την επιστροφή του Προέδρου στα καθήκοντά του ή την εκλογή νέου Προέδρου», ορίζει το καταστατικό του κόμματος.

Επίσης δύο από τους τέσσερις αντιπρόεδρους του ΔΚ – ο Agron Gjekmarkaj και η Grida Duma – παραιτήθηκαν μετά τη συντριπτική ήττα στις ενδιάμεσες τοπικές εκλογές της 6ης Μαρτίου και με τη σειρά τους κάλεσαν τον Μπάσα να παραιτηθεί.

Επιπλέον, ο Bardhi είπε ότι κάλεσε τους δύο εναπομείναντες βουλευτές στο γραφείο του μετά την παραίτηση του Μπάσα, όπου η Jorida Tabaku είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία. Ως εκ τούτου, ο Bardhi πρότεινε, ο Enkelejd Alibeaj, ως ο μόνος εναπομείνας αντιπρόεδρος, να γίνει ο πρόεδρος του κόμματος χωρίς να χρειάζεται μια συνέλευση του ανώτατου οργάνου του κόμματος - της Εθνοσυνέλευσης.

Σε ξεχωριστή δήλωση στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Alibeaj ανάγνωσε ένα ψήφισμα που υποστηρίζεται από άγνωστο αριθμό βουλευτών του ΔΚ που επαίνεσε την απόφαση του Μπάσα να παραιτηθεί και υποστήριξε τις προτάσεις του στην ομιλία παραίτησης.

Εκτός αυτού κάλεσε τον Σαλί Μπερίσα να μην είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΔΚ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΚ που ανεστάλησαν από την επίσημη ηγεσία του ΔΚ επειδή τον υποστήριξαν, να αποσύρουν την υποστήριξη προς αυτόν και τα καταστατικά του κόμματος που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο από την Εθνοσυνέλευση του ΔΚ.

Αντίθετα, διάβασε ο Alibeaj, το ψήφισμα τους καλούσε να συμμορφωθούν με τα επίσημα καταστατικά του ΔΚ, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες για τις οποίες έχουν προειδοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες .

Ο Alibeaj ανακοίνωσε επίσης ότι η ομάδα τους θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μεσολαβήσει για μια λύση στην κρίση του ΔΚ.

Τέλος, κάλεσε τους υποστηρικτές του Μπερίσα να συμμετάσχουν στην επίσημη ηγεσία του ΔΚ σε μια εθνική περιοδεία που θα εξηγούσε στα μέλη του κόμματος την ανάγκη για ενώσεις, θα προετοιμάσει το κόμμα για τις επόμενες τοπικές εκλογές [το καλοκαίρι του 2023] και θα προετοιμάσει εκλογές για την ηγεσία του ΔΚ μετά την τοπική αρχαιρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που το επίσημο ΔΚ χάσει τις τοπικές εκλογές το 2023, κανείς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί και ο Μπάσα μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά για πρόεδρος του κόμματος.

Ο Σαλί Μπερίσα επανέλαβε ότι η ηγεσία του κόμματος μπορεί να εξακριβωθεί μόνο μέσω περιεκτικών και ελεύθερων εκλογών. Ο ίδιος έχει δηλώσει νωρίτερα ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Η πιθανή επιστροφή του στην ηγεσία του ΔΚ δεν χαιρετίζεται από τους υποστηρικτές του Μπάσα, ορισμένους βουλευτές του ΔΚ, καθώς και από ορισμένα μέλη του κόμματος και ψηφοφόρους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των βουλευτών και των μελών του κόμματος φαίνεται να υποστηρίζει την ηγεσία του Μπερίσα, αν αναλογιστεί κανείς τη στήριξη στο κίνημα που οδήγησε για να εκδιώξει τον Μπάσα, καθώς και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Μαρτίου .

Μία από τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης του ΔΚ τον Δεκέμβριο μετά την απόλυση του Μπάσα και της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΚ, ήταν η ίδρυση μιας Επιτροπής Επανίδρυσης που θα οδηγούσε το κόμμα μέχρι το επόμενο συνέδριό του στις 22 Μαρτίου 2022, για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Η επιτροπή ανέβαλε τη συνέλευση για τις 30 Απριλίου λόγω των επαναληπτικών εκλογών της 6ης Μαρτίου.

Ωστόσο η επίσημη ηγεσία του ΔΚ δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης που κάλεσε το κίνημα του Μπερίσα τον Δεκέμβριο, και έχουν εκδιώξει τον πρώην ηγέτη και ορισμένους από τους υποστηρικτές του από το κόμμα. Η ομάδα του Μπερίσα (επικυρωμένη και δικαστικώς) υποστηρίζει ότι η σημερινή ηγεσία του ΔΚ είναι παράνομη μετά την απόλυσή της από την Εθνοσυνέλευση και την επόμενη ψηφοφορία από μέλη του κόμματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου