Στο 38% το ποσοστό φτώχειας στην Αλβανία, σύμφωνα με την Πάγκ. Τράπεζα

Στο 38% το ποσοστό φτώχειας στην Αλβανία, σύμφωνα με την Πάγκ. Τράπεζα

Βραχυπρόθεσμα η Αλβανία θα αντιμετωπίσει ένα κύμα ανθρώπων που δεν προστατεύονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης λόγω της υψηλής παρατυπίας στην αγορά εργασίας και η ανάγκη για οικονομική στήριξη από τον προϋπολογισμό θα αυξηθεί.

Στο οικονομικό μνημόνιο με την Αλβανία που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, η Παγκόσμια Τράπεζα εστίασε την ανάλυσή της στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και στην προστασία από τους φτωχούς. Μετά από λεπτομερή ανάλυση, η Τράπεζα πρότεινε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, ιδίως της Οικονομικής Βοήθειας, πέρα από την τρέχουσα λειτουργία της παροχής προσωρινής στήριξης στους φτωχούς.

Η οικονομική βοήθεια για μια οικογένεια με ένα άτομο ανέρχεται σήμερα στο 6,5% του κατώτατου μισθού, στο 13% του επιδόματος ανεργίας και στο 25% της κοινωνικής σύνταξης. Για μια δικαιούχο οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά, το επίδομα ισούται με το 18,5 τοις εκατό του ορίου της ακραίας φτώχειας των 3,20 δολαρίων την ημέρα και το 10,7 τοις εκατό της σχετικής φτώχειας 5,50 δολαρίων την ημέρα, εκτιμά η Τράπεζα.

Μετά τη μεταρρύθμιση του 2018, το πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας φαίνεται να προσεγγίζει αποτελεσματικά τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά παρά τις βελτιώσεις αυτές, η κάλυψη της οικονομικής βοήθειας παραμένει χαμηλή σε σχέση με τις ανάγκες. Τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι το 73,5 τοις εκατό των δικαιούχων αντιπροσωπεύουν το τριάντα τοις εκατό του φτωχότερου πληθυσμού. Παρά τις βελτιώσεις αυτές, η κάλυψη με Οικονομική Βοήθεια παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις ανάγκες.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου το 9% του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζεται με οικονομική βοήθεια, ενώ η φτώχεια είναι διαδεδομένη στο 38% του πληθυσμού στην Αλβανία, το υψηλότερο στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, τονίζοντας ότι η κάλυψη παραμένει πολύ χαμηλή σε σχέση με την ανάγκη.

Το 2018, η Αλβανία δαπάνησε περίπου το 1,35 τοις εκατό του ΑΕΠ για κοινωνική βοήθεια (εκ των οποίων το 25 τοις εκατό διατέθηκε στις ΗΠΑ), το οποίο είναι και πάλι χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Αλβανία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της κάλυψης άλλων φτωχών νοικοκυριών με οικονομική βοήθεια. Μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να διαχειριστεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος στόχευσης που προτείνει η τράπεζα. Η Τράπεζα πρότεινε στην Αλβανία να καταστήσει την οικονομική βοήθεια προσβάσιμη σε περισσότερους φτωχούς, αλλά ζήτησε επίσης να αυξήσει το επίπεδό της σε σχέση με τα όρια φτώχειας των 3,2 και 5,5 δολαρίων ημερησίως.

Η αξία του οφέλους θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο με βάση μια ειδική μεθοδολογία για το σκοπό αυτό, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Καθώς οι συντάξεις και οι μισθοί αναπροσαρμόζονται χρόνο με τον χρόνο με τον πληθωρισμό, αυτό δεν συμβαίνει με την οικονομική – κοινωνική πρόνοια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου