Στους δρόμους και πάλι οι Αλβανοί για τις αυξήσεις των τιμών

Στους δρόμους και πάλι οι Αλβανοί για τις αυξήσεις των τιμών

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι πολίτες της Αλβανίας και συγκεκριμένα για ένατη φορά, με σκοπό να ζητήσουν ανακούφιση στην αύξηση του κόστους διαβίωσή τους.

Τον Μάρτιο, χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για την απρόσιτη άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, αν και το πλήθος των διαδηλωτών έχει αραιώσει από τα μέσα Μαρτίου.

Ως συνήθως, οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που απαιτούσαν μείωση των τιμών και ζήτησαν βοήθεια από την κυβέρνηση. Η εθνική στατιστική υπηρεσία, INSTAT, διαπίστωσε ότι το κόστος 30 βασικών ειδών διατροφήςαυξήθηκεκατά 40% από τον Ιανουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των μαγειρικών ελαίων και των φρούτων και λαχανικών.

Επίσης το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 40%, και ορισμένοι παλεύουν ώστε να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα παρουσίασε ένα πακέτο «κοινωνικής αντίστασης» 7 σημείων για να βοηθήσει τους Αλβανούς να αντέξουν την άνοδο των τιμών των καυσίμων και των καταναλωτικών αγαθών, αλλά οι πολίτες υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά.

Ο Ράμα δημιούργησε επίσης ένα Συμβούλιο Διαφάνειας για να ανταποκριθεί στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζει την τιμή για μια περίοδο πολλών ημερών για όλα τα πρατήρια πετρελαίου και βενζίνης. Ωστόσο, η τιμή που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεινε συνεχώς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2021.

Εκτός αυτού, ο Ράμα έχει συχνά χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές ως «απείθαρχη πλειοψηφία» που επιδιώκει να διαδώσει αναταραχή, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις εξυπηρετούν την ατζέντα του Κρεμλίνου.

Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, απάντησαν σε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία και κατά την τελευταία τους διαμαρτυρία διαδήλωσαν κρατώντας και σημαίες υπέρ της Ουκρανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου