Πρώτη η Ολλανδία και τρίτη η Τουρκία σε επενδύσεις στην Αλβανία

Πρώτη η Ολλανδία και τρίτη η Τουρκία σε επενδύσεις στην Αλβανία

Η Ολλανδία ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι ολλανδικές επενδύσεις πέρυσι έφτασαν τα 237 εκατ. ευρώ, αξία που αντιπροσωπεύει περίπου το 23% της συνολικής εισροής ξένων επενδύσεων κατ' αυτήν την περίοδο, με περαιτέρω αύξηση από 22% πέρυσι.

Όπως αναφέρει το αλβανικό "Monitor", η κυριαρχία των ολλανδικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια συνδέεται στενά με το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι μία από τις προτιμώμενες χώρες στην Ευρώπη για την εγγραφή εταιρειών χαρτοφυλακίου, προκειμένου να ελέγχει τις διεθνείς επενδύσεις διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες που ελέγχονται από επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στην Ολλανδία είναι η Devoll Hydropower, η Vodafone Albania ή η American Hospital.

Οι ειδικοί εξηγούν τους δύο βασικούς λόγους γιατί είναι στην δικαιοδοσία της Ολλανδίας η εγγραφή εταιρειών χαρτοφυλακίου, μέσω των οποίων ασκείται έλεγχος σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ολλανδία έχει ένα ευρύ δίκτυο συμφωνιών με άλλες χώρες του κόσμου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Αυτό βοηθά τις εταιρείες να αποφύγουν τις φορολογικές επιπλοκές τη στιγμή της διανομής και της μεταφοράς των μερισμάτων που προέρχονται από επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο η Ολλανδία είναι προτιμώμενο μέρος για την εγγραφή εταιρειών είναι επειδή η νομοθεσία, εκεί βασίζεται σε υψηλό βαθμό εμπιστευτικότητας σχετικά με την ιδιοκτησία των μετοχών σε μια εταιρεία.

Σε αυτό το σημείο, η Ολλανδία έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλες χώρες γνωστές ως υπεράκτιες δικαιοδοσίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν κερδίσει συμβάσεις παραχώρησης στην Αλβανία είναι εγγεγραμμένες στην Ολλανδία.

Η Ιταλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής για το 2021, με συνολική εισροή 142 εκατ. ευρώ. Οι ιταλικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι ιταλικές επενδύσεις είναι πιο διάσπαρτες από τομεακή άποψη, αλλά προσανατολίζονται κυρίως σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής και για πέρυσι ήταν η Τουρκία, με νέα επενδυτική ροή 89 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τουρκικές επενδύσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 26% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η τουρκική επιχείρηση είναι παρούσα στην Αλβανία με αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η τραπεζική αγορά, η χρηματοπιστωτική αγορά, η μεταλλουργική βιομηχανία, η ενέργεια ή οι κατασκευές.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους επενδυτές, ο Çalik, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αλβανία, πουλώντας το μερίδιο ελέγχου της Albtelecom στον ουγγρικό όμιλο 4iG.

Σημαντική άνοδο για το 2021 σημείωσαν και οι γαλλικές επενδύσεις, οι οποίες έφτασαν την αξία των 70 εκατ. ευρώ, με αύξηση 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις με γαλλικά κεφάλαια στην Αλβανία είναι η εταιρεία παραγωγής εγγράφων ταυτότητας ALEAT, το ορυχείο ασφάλτου στη Σελενίτσα και σε ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για πέρυσι ήταν η Αυστρία, με συνολική επένδυση 66 εκατ. ευρώ, ελαφρά αύξηση κατά δύο εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Οι αυστριακές επενδύσεις στην Αλβανία συγκεντρώνονται κυρίως στην ασφαλιστική αγορά, με τους ομίλους Uniqa και Vienna Insurance Group και στον κατασκευαστικό τομέα, με την εταιρεία Strabag.

Οι ελβετικές επενδύσεις μειώθηκαν περαιτέρω πέρυσι στα 52 εκατ. ευρώ, 72% λιγότερο από το 2020. Η μείωση των ελβετικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού TAP, μιας πολυεθνικής εταιρείας, αλλά εγγεγραμμένης στην Ελβετία.

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων από τη Γερμανία, το Κοσσυφοπέδιο και τις ΗΠΑ αναφέρθηκε πέρυσι. Οι γερμανικές επενδύσεις για το 2021 ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 144%, οι επενδύσεις του Κοσσυφοπεδίου έφθασαν τα 41 εκατ. ευρώ, η ετήσια αύξηση 193% και οι αμερικανικές επενδύσεις έφτασαν τα 33 εκατ. ευρώ, ετήσια αύξηση 120% .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου