Το ΔΚ ζητά την παραίτηση Μπερίσα και στήριξη απ' το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το ΔΚ ζητά την παραίτηση Μπερίσα και στήριξη απ' το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας αξιολόγησε την παραίτηση του Λουλζίμ Μπάσα από τη θέση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και ζητά από την Επιτροπή Επανίδρυσης (την πλευρά που υποστηρίζει τον Μπερίσα) να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό για την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος μέσω ανακοίνωσής της κρίνει την πράξη παραίτησης του πρώην προέδρου Μπάσα, για να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ΔΚ και που ως αποτέλεσμα έχει προκαλέσει βαθιά αναστάτωση από το κέντρο έως τη βάση της παράταξης, ως μηχανισμό για την επίλυση των συγκρούσεων και για την ενοποίηση των Δημοκρατών.

Επίσης η Κ. Ο. καλεί τα μέλη που έχουν ανασταλεί να παράσχουν τον ίδιο μηχανισμό για την αποχώρηση του κ. Μπερίσα, ο οποίος θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τη λήψη αποφάσεων στο ΔΚ, ώστε να γίνει μέρος της λύσης για να αποφευχθεί η διαταραχή του κόμματος και να επιτραπεί η ένωση μεταξύ των Δημοκρατικών. Ακόμη, αναφέρει πως σε αυτή την περίπτωση, απαιτεί τον σεβασμό των αξιών και των καταστατικών αρχών του ΔΚ, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες που δηλώνονται δημόσια από τις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως εκφράζει την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί με τα μέλη της Κ. Ο. που έχουν ανασταλεί, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση, η οποία επιφέρει την άμεση παύση της εσωτερικής σύγκρουσης και ανοίγει το δρόμο για ενοποίηση. Ακόμη δίνει εντολή στις αρμόδιες δομές να ζητήσουν μια ομάδα διαμεσολάβησης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία και να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη και αποδεκτή λύση.

Τέλος η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΚ, εκτιμά ότι μετά την υλοποίηση της συμφωνίας στα παραπάνω σημεία, ανοίγει ο δρόμος για την εξεύρεση συναινετικού μηχανισμού, σε συνεννόηση με άλλα όργανα του κόμματος, με κύρια λειτουργία, την «Διεξαγωγή εκστρατείας ευαισθητοποίησης με στόχο την ενοποίηση μεταξύ των Δημοκρατικών. Προετοιμασία του κόμματος για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και αναδιοργάνωση του κόμματος σε επίπεδο βάσης».

Ακόμη ζητά «Προετοιμασία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διοργάνωση εκλογών σε όλες τις κυβερνητικές δομές στο κέντρο αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2022», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Την παραίτηση του Λουλζίμ Μπάσα από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος χαιρέτισε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Ευχαριστούμε τον Λουλζίμ Μπάσα για το υπεύθυνο βήμα του σχετικά με την παραίτηση από το Δημοκρατικό Κόμμα. Εκτιμούμε όλες τις προσπάθειές του για τη χώρα και το κόμμα κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα αρχή και ενότητα στο κόμμα.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης πρέπει να παραμείνουν ψηλά στην αλβανική πολιτική ατζέντα στην ευρωπαϊκή της πορεία», αναφέρεται στην αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου