Αλβανία: Διακοπή ρεύματος σε δρόμους και υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας

Αλβανία: Διακοπή ρεύματος σε δρόμους και υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της χώρας, παρουσίασε τα μέτρα της αλβανικής κυβέρνησης που λαμβάνονται για την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Από εδώ και στο εξής στην Αλβανία θα διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένους βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, καθώς και σε αυτούς με διακλαδώσεις. Επίσης διακοπές ρεύματος θα γίνονται και στα δημόσια ιδρύματα μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο ανέφερε πως τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επηρεάσουν τις οικογένειες ή τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν θα υπάρξουν αλλαγές τιμών ή διακοπές.

Ακόμη τόνισε πως η ενέργεια πρέπει να εξοικονομηθεί καθώς οι ποσότητες στις διεθνείς αγορές είναι περιορισμένες.

«Δεδομένου ότι δεν θα έχουμε βροχές τις επόμενες 2 εβδομάδες, η κατάσταση επιδεινώνεται και θα στραφούμε στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα. Αύριο υποβλήθηκε αίτημα εισαγωγής για 17 χιλιάδες 800 MWh ενέργειας…

Τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν τους άξονες που παραβιάζουν την οδική ασφάλεια, όπως οι κυκλικοί κόμβοι. Οι φορείς θα περιορίσουν επίσης την ενέργεια για περιττό φωτισμό, από τις 00:00. Από τα μέτρα αυτά προστατεύονται οι συνδρομητές μέσης τάσης, οι οικογένειες, οι μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν θα υπάρξει αλλαγή τιμής.

Οι ποσότητες στις διεθνείς αγορές είναι περιορισμένες, γι' αυτό ζητάμε την κατανόησή σας», είπε η Μπαλούκου.

«Για να μην βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που θα πρέπει να γίνουν διακοπές, που δεν θέλαμε να κάνουμε ούτε σήμερα. Άρα τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν μόνο διακοπές ως προς τους εθνικούς άξονες και τους κρατικούς θεσμούς με διακοπές με εξωτερικό ή εσωτερικό φωτισμό, αλλά όχι διακοπές για τους πολίτες. Επομένως, όλοι μαζί για να μας δώσουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε την τιμή όπως ήταν και για να έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε όλη την ποσότητα ενέργειας για τη συντήρηση των κατοικιών ή των επιχειρήσεων σας, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε», κατέληξε.

Η αλβανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ελέγξει με τις καταστάσεις, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται για οκτώ συνεχόμενες ημέρες κατά της ακριβείας που μαστίζει τη χώρα.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που λαμβάνει θεωρούνται από τους διαμαρτυρόμενους και όχι μόνο, αστεία. Οι αυξημένες τιμές συνεχίζουν να βασανίζουν τον απλό πολίτη, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου