Η Γερμανία υπέρ της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ

Η Γερμανία υπέρ της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα, δέχθηκε σήμερα σε συνάντηση τον ειδικό απεσταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, Manuel Sarrazin.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Τζάτσκα είπε ότι η Γερμανία ήταν και παραμένει ένας από τους πιο αποφασιστικούς υποστηρικτές της ενσωμάτωσης της Αλβανίας και της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο νεοδιορισθείς απεσταλμένος, ο οποίος θα ενταχθεί στους ειδικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα ευπρόσδεκτο σήμα προσοχής και δέσμευσης για την περιοχή, για το οποίο ευχαρίστησα τον κ. Sarrazin και μέσω αυτού την γερμανική κυβέρνηση», είπε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ.

«Έχουμε πει πολύ συχνά ότι η περιοχή χρειάζεται μια στρατηγική προσέγγιση από την ΕΕ και ότι το κόστος της απομόνωσης των Δυτικών Βαλκανίων είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της ολοκλήρωσης. Και σήμερα, μετά τα θετικά μηνύματα που μας έχουν έρθει από πολλές χώρες και εκπροσώπους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου Borell και σήμερα του κ. Sarrazin, έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει καταλάβει αυτή την αλήθεια», πρόσθεσε.

«Εγγυήθηκα στον κ. Sarrazin ότι η Αλβανία, όπως έκανε παραδοσιακά, θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Όπως οι απανταχού Αλβανοί θα συνεχίσουν να αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και εγγύησης για την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αλβανία σήμερα έχει αναλάβει πολύ τολμηρές περιφερειακές πρωτοβουλίες και γιατί η Αλβανία σήμερα παίζει ρόλο από πρώτο χέρι δίπλα σε συμμάχους και εταίρους και σε σχέση με το ζήτημα της Ουκρανίας», επεσήμανε η Τζάτσκα.

Ακόμη υπογράμμισε πως η κρίση που προκλήθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι απειλές κατά όλων των χωρών που υποστήριξαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ορισμένων χωρών στην περιοχή, όπως η ένταξη της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων στη λίστα των μη φιλικών κρατών του Προέδρου Πούτιν και έχουν αναδείξει ξεκάθαρα τους στόχους της Ρωσίας και την πολιτική της για επέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου