Θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες στην Αλβανία παρά τις εξαγγελίες Ράμα

Θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες στην Αλβανία παρά τις εξαγγελίες Ράμα

Οι τιμές των καυσίμων στην Αλβανία θεωρούνται οι πιο ακριβές στην Ευρώπη. Οι μισθοί από τους χαμηλότερους. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στην υψηλή αύξηση των τιμών στη χώρα.

Το ρεπορτάζ της DW, αναφέρει πως οι διαδηλώσεις στην Αλβανία ξεκίνησαν στα μέσα αυτής της εβδομάδας, (09.03.) όταν η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε περισσότερο από 40 τοις εκατό και η κυβέρνηση δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή και η διεθνής αγορά καυσίμων παρουσίασαν διακυμάνσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου (12.03.) είχε μεγαλύτερη προσέλευση από αυτή που είδαμε πριν από τρεις ημέρες. Με αντικυβερνητικά συνθήματα όπως «Εκατοντάδες και χιλιάδες θα βγουν στους δρόμους, αν δεν πέσουν οι τιμές θα πέσει η κυβέρνηση», «Ταξικοί ολιγάρχες, όχι πολίτες», οι διαδηλωτές γέμισαν τη λεωφόρο «Dëshmorët e Kombit» και οι διαδηλωτές πήραν τον λόγο μπροστά από το κτήριο του πρωθυπουργού με αίτημά τους να σταματήσουν οι αυξήσεις τιμών.

Τιμές καυσίμων - το πιο ακριβό στην Ευρώπη

Ο διαδηλωτής Shkëlzen Margjeka, οικονομολόγος στο επάγγελμα, δήλωσε στη DW ότι η αύξηση της τιμής είναι καταχρηστική. «Η τιμή του πετρελαίου στην Αλβανία, ακόμη και χωρίς την αύξηση για την οποία διαμαρτύρομαι σήμερα, ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Αν στις χώρες της ΕΕ ένα λίτρο πετρέλαιο τον Ιανουάριο ήταν 1,3 ευρώ, στην Αλβανία ήταν 1,6. Αν συγκριθούν οι μισθοί στις χώρες της ΕΕ με αυτούς της Αλβανίας, η κατάσταση είναι και γελοία και δραματική. Από την άλλη η ανάπτυξη είναι καταχρηστική. Η Αλβανία έχει εισάγει 120 χιλιάδες τόνους πετρέλαιο όταν σε ένα μήνα ξοδεύει μόνο 50 χιλιάδες τόνους. Μέχρι τον Μάιο η χώρα έχει αποθέματα και δεν χρειάζεται να αυξηθεί η τιμή. Οι φόροι στην Αλβανία είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη. Ακόμα και η αύξηση της τιμής του αλευριού είναι καταχρηστική καθώς υπάρχουν αποθέματα για 3 μήνες. Πολύ χλιαρή η αντίδραση των κρατικών φορέων στην αύξηση των τιμών. Όσο το κράτος κρατείται από τους φόρους μας, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα. Υπάρχει έντονη αστική αντίδραση σε αυτή τη διαμαρτυρία, είμαι βέβαιος ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο», λέει ο Shkëlzen Margjeka για τη DW.

Οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι στα όρια της επιβίωσης

Οι φτωχοί που λαμβάνουν ενίσχυση κάτω των 100 ευρώ το μήνα και οι συνταξιούχοι με σύνταξη 150 ευρώ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αύξηση της τιμής. Η διαδηλώτρια Alketa Grepcka, λέκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δήλωσε πως η αύξηση της τιμής του καλαθιού επηρεάζει ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά κυρίως την κάλυψη των βασικών αναγκών των συνταξιούχων και των απόρων. Αλλά και του διανοούμενους. «Ο μισθός μου είναι 500 ευρώ το μήνα, οι φόροι είναι υψηλοί, ο πόλεμος είναι στην Ουκρανία, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μετριάσει τις συνέπειες και όχι μια ωραία μέρα να ξυπνήσουμε με στρατοσφαιρικές αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εθνικός πλούτος ανήκει στο 3 τοις εκατό του πληθυσμού

Υπήρξε μαζική προσέλευση νέων στη διαμαρτυρία του Σαββάτου. Η διαδηλώτρια Flavia Osmani, ακτιβίστρια, φοιτήτρια της Οικονομικής Σχολής λέει για τη DW: «Εγώ και οι συνομήλικοί μου που διαδηλώνουν σήμερα πιστεύουμε ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο σύστημα, όπου ο δημόσιος, εθνικός πλούτος ανήκει μόνο στο 3 τοις εκατό του πληθυσμού. Η κυβέρνηση στηρίζει μόνο τους πλουσιότερους. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, όταν ο κατώτατος μισθός είναι 250 ευρώ. Σε μια οικονομία τόσο μικρή όπως η Αλβανία, κάθε είδους αύξηση τιμών γίνεται από πλούσιους ολιγάρχες. Αυτή η διαμαρτυρία δεν έχει πολιτική κλίση. Ο κόσμος έχει λάβει μαχαίρια στο κόκκαλο, δεν κρατάει πια. Μια πίτα που ήταν 2,5 ευρώ είναι τώρα 5 και εμείς οι φοιτητές σκεφτόμαστε τώρα, να την πάρουμε για πρωινό ή όχι», κατέληξε.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπου διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τις εθνικές οδούς.

Η κυβέρνηση εγκρίνει την κανονιστική πράξη

Την ώρα της διαμαρτυρίας στη λεωφόρο «Dëshmorët e Kombit» και μπροστά από το πρωθυπουργικό κτίριο, ο πρωθυπουργός Ράμα πραγματοποίησε κυβερνητική σύσκεψη όπου εγκρίθηκε ο Κανονιστικός νόμος, ο οποίος θέτει κανόνα και παρακολουθεί τις τιμές πώλησης του πετρελαίου κατά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Ωστόσο οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου