Αλβανία: Νίκη του Σοσιαλιστικού στις ενδιάμεσες τοπικές εκλoγές

Αλβανία: Νίκη του Σοσιαλιστικού στις ενδιάμεσες τοπικές εκλoγές

Οι Σοσιαλιστές στην Αλβανία, κατάφεραν εύκολα να κερδίσουν πέντε από τους έξι δήμους στους οποίους διεξήχθησαν χθες οι ενδιάμεσες τοπικές εκλογές.

Εκτός αυτού, διχασμένη παραμένει αντιπολίτευση, η οποία και κατάφερε να διατηρήσει τον δήμο της Σκόδρας σε μια ημέρα όπου η συμμετοχή ήταν ελάχιστη Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα όλων των ψήφων, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να συνεχίζουν να κυβερνούν τους δήμους του Δυρραχίου, της Βόρας, της Ρογκοζίνα, της Λιούσνια και της Ντίμπρα ενώ ο υποψήφιος που αναδείχθηκε δήμαρχος της Σκόδρας, αφορά μέλος του συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης.

Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται πλεονεκτική θέση πλεονέκτημα, λαμβάνοντας το 60-70% των ψήφων στη Ντίμπρα, τη Λιούσνια, τη Ρογκοζίνα, το Δυρράχιο και την Βόρα, ενώο άτυπος συνασπισμός μεταξύ του Σαλί Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης κατέλαβε πρώτος στην Σκόδρας και δεύτερος στους τέσσερις από τους άλλους πέντε δήμους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο γνώρισε σημαντικές εσωτερικές αναταραχές μετά την απόφαση να εκδιώξει τον πρώην ηγέτη του λόγω της κήρυξής του από τις ΗΠΑ ως persona non grata, αποδείχθηκε αδύναμο. Το καλύτερο αποτέλεσμά του ήταν στη Ρογκοζίνα με 22% των ψήφων ενώ το χειρότερο αποτέλεσμά της ήταν στην Βόρα, όπου ο υποψήφιό του, έλαβε μόλις το 6,3% των ψήφων.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών φαίνεται να είναι η Σκόδρα, όπου η σοσιαλιστική υποψήφια Majlinda Angoni έλαβε λιγότερο από το 40% των ψήφων και όπου ακόμη και η διάλυση της αντιπολίτευσης δεν ήταν αρκετή για να κερδίσουν οι Σοσιαλιστές τον σημαντικότερο δήμο του Βορρά, μια περιοχή όπου οι αριστερά δεν κατάφερε να ηγηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι νικητές των εκλογών της Κυριακής θα ηγηθούν των συγκεκριμένων δήμων μέχρι το επόμενο έτος, οπότε και αναμένεται να διεξαχθούν οι τακτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, ψηφίστηκε μόνο η θέση του δημάρχου, ενώ τα δημοτικά συμβούλια συνεχίζουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, όπου ουσιαστικά οι Σοσιαλιστές ελέγχουν το 100% τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου