Η Αλβανία επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία

Η Αλβανία επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία

Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, παρουσίασε τις κυρώσεις που έλαβε η Αλβανία κατά της Ρωσίας.

Σε δήλωσή της στα αλβανικά ΜΜΕ, είπε χαρακτηριστικά πως δεν θυμάται άλλο γεγονός που να ένωσε με αγανάκτηση, αλληλεγγύη αλλά και αποφασιστικότητα, τους πολίτες μιας δημοκρατικής Ευρώπης, παρά την απρόκλητη και παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση της Αλβανίδας ΥΠΕΞ:

«Πιστεύω ότι εκφράζω αυτό που νιώθουν όλοι οι Αλβανοί σήμερα όταν λέω ότι η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού ενάντια σε αυτήν την επιθετικότητα έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ περισσότερο από πόλεμος για την ελευθερία της Ουκρανίας. Είναι ένας αγώνας για το μέλλον μιας δημοκρατικής Ευρώπης, για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ήπειρό μας και για το μέλλον του διεθνούς συστήματος.

Ας το πούμε ωμά και ανοιχτά γιατί αυτή είναι η θέση της Αλβανίας και των Αλβανών: η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι απρόκλητη. Δεν πρόκειται για αμυντικό πόλεμο και δεν είναι πόλεμος που διεξάγεται στο όνομα των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας ή του ρωσικού λαού.

Πρόκειται για μια καθαρή επιθετικότητα, έναν παράνομο και εγκληματικό πόλεμο εναντίον μιας χώρας και ενός αθώου λαού που ποτέ δεν απείλησε τη Ρωσία, του οποίου η μόνη αμαρτία είναι η επιθυμία να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κράτος δημοκρατικό στην Ευρώπη σύμφωνα με ένα μοντέλο όχι όπως το δικτατορικό καθεστώς στη Μόσχα

Η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη ρωσική ηγεσία και σε κανέναν άλλον. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες είδατε και παρακολουθήσατε στα ΜΜΕ τις αντιδράσεις των συμμάχων χωρών μαζί μας για μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σε αυτή τη δραματική και εποχική αναμέτρησή μας, είμαστε περήφανοι που η Αλβανία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά και συνεισφέρει από πρώτο χέρι ειδικά στον τομέα της διπλωματίας.

Από τον ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ, όπου οι προτάσεις μας ήταν συγκεκριμένες και τολμηρές, μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου σε συνεργασία με την αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών, η χώρα μας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φακέλου της Ουκρανίας», είπε η Αλβανίδα υπουργός.

Επίσης σύμφωνα με αυτήν, πριν από λίγες ημέρες, μαζί με τις ΗΠΑ, η Αλβανία πρότεινε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από αυτή τη χώρα, αναγκάζοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της. Είναι ξεκάθαρο στα μάτια όλου του κόσμου πόσο απομονωμένη είναι η Ρωσία σε αυτό το εγκληματικό εγχείρημα ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος.

Έχουμε προσχωρήσει στις ατομικές κυρώσεις για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που εξαρτώνται από τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από την Ρωσία, οι δύο μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητες οντότητες και μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτών των δύο οντοτήτων

Συνολικά, αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 654 φυσικά πρόσωπα και 52 οντότητες. Επιπλέον, έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση στην αλβανική επικράτεια για πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ, ενώ εξετάζεται η ακύρωση των πολιτικών διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας για τη μετακίνηση διπλωματών, άλλων Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Οι οικονομικές κυρώσεις περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στα οικονομικά, την ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογία.

Επίσης στον Ενεργειακό Τομέα, η πώληση, προμήθεια, η μεταφορά ή εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών για τη διύλιση πετρελαίου θα απαγορευτεί και θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών. Οι εξαγωγές που καλύπτουν αγαθά και τεχνολογία προς τις αεροπορικές και αεροδιαστημικές βιομηχανίες θα απαγορευθούν στον τομέα των μεταφορών και θα απαγορευθεί η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και αντασφάλισης και συντήρησης που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά και την τεχνολογία.

Θα απαγορευτεί επίσης η παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. Στον τομέα της τεχνολογίας, θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογία διπλής χρήσης, καθώς και περιορισμοί στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας, που μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτό θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ημιαγωγούς ή τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή κατάσταση που δημιουργήθηκε, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο εναέριος χώρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας θα είναι κλειστός από απόψε για όλους τους ρωσικούς αερομεταφορείς ή οποιοδήποτε αεροσκάφος είναι από την Ρωσία. Ωστόσο θα εκτελούνται για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανθρωπιστικούς ή ιατρικούς σκοπούς ή διακρατικές ανάγκες.

Επίσης, η Αλβανία δεν θα συμμετέχει πλέον σε καμία αθλητική αναμέτρηση με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι το τέλος της κατοχής της Ουκρανίας», κατέληξε η Τζάτσκα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου