Αύξηση της διαφθοράς στην Αλβανία για το 2021

Αύξηση της διαφθοράς στην Αλβανία για το 2021

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Αλβανίας ή η βαθμολογία του CPI της μειώθηκε κατά μία μονάδα, κατατάσσοντάς την στην 110η θέση από 180 χώρες παγκοσμίως.

Η έκθεση του 2021 που δημοσιεύθηκε αυτήν την Τρίτη, έδειξε ότι τα επίπεδα διαφθοράς παγκοσμίως παραμένουν σε αδιέξοδο – καθώς το 86% αυτών των 180 χωρών έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς την τελευταία δεκαετία.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει πράγματι βελτιωθεί στη βαθμολογία του CPI φέτος, ανεβαίνοντας τρεις βαθμούς, γεγονός που το κατέταξε στην 87η θέση από τη λίστα των 180 χωρών. Η έκθεση αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει καταβάλει πραγματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, μέσω της ειρηνικής μετάβασης από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και της δίωξης υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ένας τομέας που χρειαζόταν βελτίωση, ωστόσο, ήταν η διαφάνεια και η λογοδοσία όσον αφορά τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων και την ξένη βοήθεια.

Το ίδιο συνέβη και για τα Σκόπια φέτος, που ισοφάρισαν με το Κοσσυφοπέδιο για την 87η θέση.

Όσον αφορά την Αλβανία, η έκθεση ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να υφίστανται εκφοβισμό και ότι εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για αστυνομική βία και υπερβολική χρήση βίας κατά τις διαδηλώσεις.

Επιπλέον, η πανδημία σύμφωνα με τον CPI χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα στην Αλβανία, για να μειωθεί η επιφυλακή και η εποπτεία και η λογοδοσία για τις δημόσιες προμήθειες και τις δαπάνες εξωτερικής βοήθειας, επιτρέποντας στη διαφθορά να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.

Κατά τη σύγκριση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη κατατάχθηκαν στην ίδια θέση.

Εν τω μεταξύ, το Μαυροβούνιο κατέλαβε την 46η θέση από τους συνολικά 180 και φέτος ήταν μεταξύ των τριών μόνων χωρών στις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που σημείωσαν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο – μαζί με τη Γεωργία και την Αρμενία.

Η Σερβία από την άλλη κατετάγη 38η στην λίστα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά η έκθεση σημείωσε συγκεκριμένα ότι η Σερβία δεν θεωρείται πλέον δημοκρατία, αλλά μάλλον υβριδικό καθεστώς, όπου η κυβερνητική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους που υφίστανται πίεση, λεκτική κακοποίηση και μηνύσεις, είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που εμποδίζουν την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου