Αλβανία: Ξεκίνησε η κατασκευή της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ

Αλβανία: Ξεκίνησε η κατασκευή της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ

Στην Αλβανία έγινε χθες η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της τακτικής αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην πόλη Κουτσόβα, μια βάση που αφορά την πρώτης της Συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Με επένδυση 51 εκατ. ευρώ, οι εργασίες για τον μετασχηματισμό της βάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Μετά από 3,5 και πλέον χρόνια, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πήρε την απόφαση να μετατρέψει το παλιό αεροδρόμιο της Κουτσόβα σε αεροπορική βάση της Συμμαχίας, χθες διοργανώθηκε ειδική τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών.

Επίσης οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν στη βελτίωση του διαδρόμου, των υποδομών ελέγχου, ασφάλειας πτήσεων και συνδεόμενων δρόμων.

«Η τακτική αεροπορική βάση της Κουτσόβα θα αποτελεί σημαντικό αποτύπωμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ και θα είναι έτοιμη για διάφορες ασκήσεις και επιχειρήσεις, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσης. Η βάση θα έχει δυνατότητες επιτήρησης εναέριου χώρου και πεδίου μάχης και θα παρέχει στο ΝΑΤΟ και στις συμμαχικές χώρες τη δυνατότητα να απογειώνουν και να προσγειώνουν αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή, σε όλες τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, αυξάνοντας σημαντικά την επιχειρησιακή κινητικότητα και τις δυνατότητές μας, ως χώρα υποδοχής», εξήγησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αλβανικού στρατού Bajram Begaj.

Για τις αλβανικές αρχές, η επιλογή της βάσης Κουτσόβα σχετίζεται τόσο με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, όσο και με το ίδιο το αεροδρόμιο, καθώς και με την αξιοπιστία που έχει δημιουργήσει η Αλβανία στον κόλπο της Συμμαχίας.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη με το ΝΑΤΟ, οι αλβανικές αρχές ανέλαβαν την κατασκευή της περιμέτρου ασφαλείας και των συνδετικών δρόμων, τον φωτισμό, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας της βάσης καθώς και αισθητήρες για την ανίχνευση εισβολών κατά μήκος της περιμέτρου της.

Σύμφωνα με τις αρχές, εκτός από τη στρατηγική σημασία, η παρουσία μιας βάσης του ΝΑΤΟ, θα έχει θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην κοινότητα της περιοχής, με αυξημένη απασχόληση ή υπηρεσίες.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη ανακοίνωσε επίσης την απόφαση να έχει ένα αρχηγείο της βάσης των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου