Τίρανα: Υπογραφή τουρκο-αλβανικών συμφωνιών στη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν

Τίρανα: Υπογραφή τουρκο-αλβανικών συμφωνιών στη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν

Σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Τίρανα.

Εκτός από την επίσημη υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι Αλβανοί, μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να υπογράφουν και μερικές συμφωνίες.

Επίσης ο Ερντογάν δήλωσε στο ADN ότι η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως φίλο και φυσικό σύμμαχο, ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους περίοδο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

«Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των Βαλκανίων και τα Βαλκάνια είναι μια απαραίτητη περιοχή για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η άποψη της Τουρκίας για τα Βαλκάνια διαμορφώνεται από μια κοινή ιστορία και πολιτισμό. Ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να προωθήσει στενότερες και φιλικότερες σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Η Αλβανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προοπτικής. Η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως φίλο και φυσικό σύμμαχο. Η Τουρκία πιστεύει ότι η αύξηση της ευημερίας και της σταθερότητας στην Αλβανία θα υπηρετήσει την ειρήνη και την ηρεμία σε ολόκληρη την περιοχή. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία υποστήριζε πάντα αποφασιστικά την ανάπτυξη και την ασφάλεια της φιλικής και αδελφικής Αλβανίας με τα πιο εγκάρδια και ειλικρινή συναισθήματα και είναι αποφασισμένη να το πράξει στο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα αυτής της βούλησης, η Αλβανία έχει γίνει μια από τις βαλκανικές χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Τουρκίας είναι πιο σταθερές και θετικές. Στο πλαίσιο της αρχής του «πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι σχέσεις με την Αλβανία διαφοροποιούνται και βαθαίνουν κάθε χρόνο.

Η συνεργασία στον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Τουρκία στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια νέα και ιστορική αφετηρία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης, υπογράφηκε η Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την ίδρυση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και χρόνια, και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανέβηκαν σε επίπεδο εταιρικής σχέσης στρατηγικό…», αναφέρει ο Ερντογάν στις δηλώσεις του.

Επίσης σήμερα Τουρκία και Αλβανία αναμένεται να υπογράψουν επτά νέα μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες:

1.Μνημόνιο Συνεννόησης στον τομέα της Διαχείρισης Καταστροφών μεταξύ της Διεύθυνσης Εκτάκτων Καταστάσεων και του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.

2.Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του πρακτορείου Anadolu και του Αλβανικού Τηλεγραφικού Πρακτορείου

3.Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Κρατικής Διεύθυνσης Όπερας Μπαλέτου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και του Αλβανικού Συνόλου Όπερας και Μπαλέτου και Λαογραφίας.

4.Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα του πρωτοκόλλου.

5.Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και επιβολής του νόμου μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της Αλβανίας.

6.Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων της Τουρκίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχείων.

7.Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού μεταξύ των Υπουργείων Τουρκίας και Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου