Αλβανία: Η κυβέρνηση δημιουργεί το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλλοδαπών

Αλβανία: Η κυβέρνηση δημιουργεί το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλλοδαπών

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλλοδαπών για την Δημοκρατία της Αλβανίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ σε αναλυτική του αναφορά, το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλλοδαπών είναι μια κρατική βάση δεδομένων, η οποία θα περιέχει δεδομένα για αλλοδαπούς που εισέρχονται ή σκοπεύουν να εισέλθουν στην Αλβανία για να μείνουν, να διέλθουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν και να φύγουν από τη χώρα.

Η διαχείριση των δεδομένων του μητρώου γίνεται από την αρμόδια δομή διαχείρισης πληροφοριών και προστασίας δεδομένων στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας του Κράτους.

Η τεχνική διαχείριση της υποδομής υλικού και λογισμικού του συστήματος γίνεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αλβανίας.

Επίσης οι κρατικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη μεταχείριση αλλοδαπών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 79/2021, «Περί αλλοδαπών», θα συλλέγουν, θα διαχειρίζονται, θα απορρίπτουν και θα ενημερώνουν προσωπικά δεδομένα αλλοδαπών σε αυτό το μητρώο.

Αυτό το ηλεκτρονικό μητρώο αποτελείται από 5 (πέντε) κύριες ενότητες: τη μονάδα ελέγχου των συνόρων, η οποία περιέχει δεδομένα που αντικατοπτρίζονται και ελέγχονται από το Τμήμα Συνόρων και Μετανάστευσης, την ενότητα θεώρησης, η οποία περιέχει δεδομένα που αντικατοπτρίζονται και ελέγχονται από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, την ενότητα μοναδικών αδειών και αδειών διαμονής, η οποία περιέχει δεδομένα που αντικατοπτρίζονται και ελέγχονται από τη Διεύθυνση Συνόρων και Μετανάστευσης, την Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης και Δεξιοτήτων και την ενότητα για τη μεταχείριση αλλοδαπών με παράτυπη διαμονή στην επικράτεια, η οποία περιέχει δεδομένα που αντικατοπτρίζονται και ελέγχονται από τη Διεύθυνση Συνόρων και Μετανάστευσης, επίσης και η ενότητα ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων για αλλοδαπούς, η οποία περιέχει αντίγραφα αυτών των εγγράφων.

Η κακή χρήση των δεδομένων αυτών, καθώς και η ενημέρωση μη εξουσιοδοτημένων προσώπων για το περιεχόμενό τους τιμωρείται σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αρμόδια για την εφαρμογή της απόφασης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ηλεκτρονική πρωτοπορία στην Αλβανία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εδραιώνεται σε κάθε δομή του κράτους. Από την άλλη η διαρροή των δεδομένων που γίνεται όλο και πιο έντονη, ανησυχεί τους πολίτες.

Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση όπου θα καταγράφεται η παραμικρή κίνηση και όσων είναι περαστικοί από την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου