Αλβανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο σταματά έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα

Αλβανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο σταματά έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς (SPAK) για κατάσχεση των διακομιστών δύο δημοσιογράφων που εργάζονται για την ειδησεογραφική αλβανική ειδησεογραφική πύλη.

Κατά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Lapsi.al δημοσίευσε λεπτομέρειες για μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιείχε τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 910.000 ψηφοφόρων. Αυτά τα δεδομένα φέρεται να λήφθηκαν από το Μητρώο Πολιτικού με σκοπό να παρασχεθούν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για την χρήση τους στην προεκλογική εκστρατεία του 2021.

Τα στοιχεία που παρείχαν περιλάμβαναν τον αριθμό ταυτότητάς τους, το όνομα, το όνομα πατέρα, το επώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, το εκλογικό κέντρο, τον τόπο γέννησης, τον κωδικό κατοικίας, τον αριθμό καταλόγου, τον αριθμό τηλεφώνου, εάν είναι μετανάστες και εάν ναι, σε ποια χώρα, αν είναι πιθανό να ψηφίσει για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τη γενέτειρά τους, τον εργοδότη και έναν προστάτη τους.

Η SPAK ξεκίνησε έρευνες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα όταν το αρχείο που περιείχε ολόκληρη τη βάση δεδομένων εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ως διαθέσιμο να το κατεβάσουν όλοι.

Η εισαγγελέας Enkeleda Millonai διέταξε την κατάσχεση διακομιστών, τηλεφώνων και άλλου εξοπλισμού προκειμένου να βρεθεί η πηγή της διαρροής.

Το αίτημα έγινε δεκτό από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, αλλά απορρίφθηκε από το Ειδικό Εφετείο των Τιράνων, αφού οι δημοσιογράφοι πίσω από το Lapsi.al παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο εξέδωσε επείγουσα εντολή στγν SPAK να παύσει την κατάσχεση.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει ότι το αίτημα της SPAK μπορεί να βλάψει την ανωνυμία των πηγών ενός δημοσιογράφου και επίσης δεν είχε αποδείξει ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει την πηγή της διαρροής μέσω αυτής της κατάσχεσης.

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Αλβανία αποτελεί πια φαινόμενο καθημερινό, σε τέτοιο βαθμό ώστε απλοί πολίτες να έχουν στην κατοχή τους τις λίστες που πρόσφατα διέρρευσαν και αφορούν τα μισθολογικά, καθώς και άλλα στοιχεία των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου