Αλβανία: Συνεχίζεται η διασπορά προσωπικών δεδομένων από την λίστα που διέρρευσε

Αλβανία: Συνεχίζεται η διασπορά προσωπικών δεδομένων από την λίστα που διέρρευσε

Το Γραφείο της Επιτρόπου Δικαιωμάτων Ενημέρωσης και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Αλβανίας, ανακοίνωσε χθες ότι απηύθυνε διοικητική πράξη στην Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών και στην Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων σχετικά με την παράνομη δημοσίευση/διανομή προσωπικών δεδομένων (βάσεις δεδομένων) πολιτών που απασχολούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το Γραφείο Επιτρόπου τονίζει ότι η δημοσίευση / διάδοση αυτών των δεδομένων, σε ιστότοπους ή μέσα ενημέρωσης, αποτελεί ανοιχτή και παράνομη πηγή πληροφοριών, στην οποία οποιοσδήποτε, εντός και εκτός της Αλβανίας, έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα σε πλήρη αντίφαση με τις νομικές αρχές και τα κριτήρια διεκπεραίωσης που ορίζονται στον αλβανικό νόμο αρ. 9887/2008 «Περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», όπως τροποποιήθηκε.

Δεδομένου του εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων που περιέχονται σε αυτή τη βάση δεδομένων, το Γραφείο του Επιτρόπου ζήτησε αποτελεσματική συνεργασία και άμεση θεσμική παρέμβαση για να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση αυτών των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο ή/και μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, το Γραφείο επίσης εκτιμά ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ιδιωτική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των πολιτών και συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου