Επικύρωση νόμου για το «ξέπλυμα» χρήματος στην Αλβανία

Επικύρωση νόμου για το «ξέπλυμα» χρήματος στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προχώρησε σήμερα στην επικύρωση νόμου για την πρόληψη του «ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ωστόσο με ορισμένες αλλαγές.

Ο αρχηγός του αλβανικού κράτους υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές προστατεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και την οικονομία συνολικά από απειλές ξεπλύματος χρήματος, ενισχύοντας την ακεραιότητα του συστήματος πρόληψης της παρανομίας.

«Οι τροποποιήσεις αυτού του νόμου αποσκοπούν στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας συνολικά από τις απειλές ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενισχύοντας παράλληλα την ακεραιότητα του συστήματος πρόληψης στη χώρα και αυξάνοντας τον συντονισμό και τη συνεργασία με σκοπό τη συμβολή στην ειρήνη, την ασφάλεια και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων.

Ο νόμος στοχεύει να αυξήσει τις εγγυήσεις και τους μηχανισμούς για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την πάταξη των απειλών ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ακόμη πιο σημαντική είναι η προσπάθεια να αντικατοπτριστούν οι συστάσεις της FATF (Financial Action Task Force - FATF) και της Monyeval», ανάφερε ο Αλβανός ΠτΔ.

Η Αλβανία μέχρι στιγμής αποτελεί μία από τις χώρες όπου «ξεπλένονται» τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονται από διάφορες εγκληματικές πηγές εσόδων και εν συνεχεία διοχετεύονται στη χώρα μέσω την ανοικοδόμησης, της εστίασης, κ.λπ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου