Μέτα: Στρατηγικός στόχος η ένταξη στην ΕΕ

Μέτα: Στρατηγικός στόχος η ένταξη στην ΕΕ

Σήμερα, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα υπενθύμισε την 11η επέτειο από τα ταξίδια χωρίς βίζα των Αλβανών στις χώρες της ΕΕ.

Ο Μέτα θεώρησε τη μετακίνηση χωρίς βίζα προς την ΕΕ ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στη χώρα.

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2010, Αλβανοί πολίτες ταξίδεψαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη χωρίς βίζα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, ικανοποιήσαμε 42 προϋποθέσεις και περισσότερες από 100 συνοδευτικές απαιτήσεις σχετικά με το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η κίνηση χωρίς βίζα προς την ΕΕ ήταν το γεγονός με τον μεγαλύτερο και άμεσο αντίκτυπο στους Αλβανούς πολίτες, σε όλη τη διαδικασία ένταξης. Το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ επέστρεψε στους πολίτες και στο αλβανικό κράτος την αξιοπρέπεια των ελεύθερων, απροκατάληπτων ανθρώπων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού τους μέλλοντος. Έτσι είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αυτό το μεγάλο επίτευγμα», είπε.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ ο Αλβανός ΠτΔ πρόσθεσε ότι «ο ευρωπαϊκός δρόμος των Αλβανών στρώνεται μέσα από την εθνική συνείδηση πως ο στρατηγικός στόχος της ένταξης στην ΕΕ είναι ασυμβίβαστος, αναπαλλοτρίωτος και άφθαρτος με άλλα αδιέξοδα, είτε αυτά είναι βαλκανικά».

Τα τελευταία χρόνια πλήθος Αλβανών έχουν επωφεληθεί των ελεύθερων μετακινήσεων σε χώρες της ΕΕ, όπου και πολλοί απ' αυτούς εργάζονται περιοδικά και έτσι ενισχύουν και την τοπική οικονομία. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η πλειονότητα των Αλβανών ψάχνει τρόπο να φύγει μόνιμα από την Αλβανία για μια καλύτερη ζωή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου