Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα: «Οι Οθωμανοί προστάτες των Αλβανών»

Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα: «Οι Οθωμανοί προστάτες των Αλβανών»

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα η δήλωση του πρέσβη της Τουρκίας στην Αλβανία, Murat Ahmet Yuruk κατά τη διάρκεια δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο της Σκόδρας.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι «οι Οθωμανοί ήρθαν στα Βαλκάνια για να προστατεύσουν τα αλβανικά εδάφη».

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο ο «σπόρος της φιλίας» μεταξύ Αλβανών και Οθωμανών σπάρθηκε την εποχή του σουλτάνου Μουράτ Α', γνωστού για την αιματηρή μάχη του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Yoruk συνέχισε λέγοντας ότι πριν από περισσότερα από 500 χρόνια ο χριστιανικός κόσμος συγκρούονταν αιματηρά μεταξύ των αιρέσεών του και οι Οθωμανοί στάθηκαν στο πλευρό των Ορθοδόξων, που ήταν και η πλειοψηφία στην περιοχή.

«Αν το δούμε ιστορικά, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή φυσικού ανοίγματος και εξάπλωσης του οθωμανικού κράτους. Τα οθωμανικά κινήματα στα Βαλκάνια δεν ήταν μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά και οικονομικά.

Εκείνη την περίοδο, ο χριστιανικός κόσμος βίωνε μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των αιρέσεών του. Οι Οθωμανοί στάθηκαν στο πλευρό των ορθόδοξων λαών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα της περιοχής και όντας ανεκτικοί απέναντί τους, κατάφεραν να ιδρύσουν το βαλκανικό κράτος.

Κατά την περίοδο των 550 ετών, οι Οθωμανοί στα Βαλκάνια κατασκεύασαν περίπου 15.000 διαφορετικά έργα. Το 1/3 είναι για θρησκευτικούς σκοπούς, ενώ τα 2/3 ήταν άλλα κτίρια για εμπορικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και σήμερα από όλα αυτά τα έργα σώζεται μόνο το 1/10.

Ακόμη και τότε, ένα από τα ασφαλέστερα στοιχεία που εγγυόταν την ασφάλεια στην περιοχή ήταν οι Αλβανοί και τα αλβανικά εδάφη. Ο σπόρος της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας έχει σπαρθεί από την εποχή του σουλτάνου Μουράτ Α' και αυτό υπάρχει και στα έγγραφα.

Η σχέση μας ήταν αμοιβαία υποστηρικτική, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Οι Οθωμανοί ήρθαν εδώ για να υπερασπιστούν τα αλβανικά εδάφη. Εσείς οι κάτοικοι της Σκόδρας γνωρίζετε επίσης τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε ο Χασάν Ριζά Πασάς στην υπεράσπιση της Σκόδρας» , είπε ο πρέσβης.

Η τουρκική γραμμή στην Αλβανία συνεχίζει να προχωρά επάνω στα νέο – οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν και όπως φαίνεται και από το παραπάνω περιστατικό με τον Τούρκο πρέσβη, οι δεσμοί φιλίας κάθε μέρα αποκαθίστανται όλο και πιο πολύ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου