Αντεπίθεση Μπάσα σε Μπερίσα, με απολύσεις στελεχών του ΔΚ

Αντεπίθεση Μπάσα σε Μπερίσα, με απολύσεις στελεχών του ΔΚ

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα κινήθηκε το Σάββατο με σκοπό να αντικρούσει την καθαίρεσή του από μια εθνική συνέλευση που συγκλήθηκε από αντιπάλους του με επικεφαλής τον προκάτοχό του των πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Για το σκοπό αυτό ο Μπάσα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής προτείνοντας την αποπομπή τουλάχιστον 11 περιφερειακών αρχηγών και δεκάδων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συμμετείχαν στο συνέδριο που τον καταψήφισε.

Η συνέλευση συγκλήθηκε από περίπου 5.000 από τα 7.600 μέλη. Περισσότερα από 4400 μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της σημερινής ηγεσίας του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Μπάσα, ζητώντας ταυτόχρονα νέες εκλογές.

Η απόφαση για την οριστική αποπομπή του Μπάσα πρέπει να επικυρωθεί από μέλη του κόμματος σε δημοψήφισμα που θα προκηρυχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο Μπάσα και η σημερινή ηγεσία υποστήριξαν ότι η σύμβαση είναι παράνομη και οι αποφάσεις της είναι άκυρες.

Εδώ και αρκετούς μήνες το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας μαστίζεται από εσωτερική διαμάχη μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Μπάσα να εκδιώξει τον πρώην αρχηγό Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς ο τελευταίος έλαβε απαγόρευση εισόδου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ με κατηγορίες για διαφθορά, κατά τα 8 χρόνια που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Αλβανίας (μεταξύ 2005 και 2013).

Ο Μπερίσα από πλευράς του υποστήριξε ότι η απαγόρευσή του είναι αποτέλεσμα του λόμπι από τον αντίπαλό του και νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον φίλο του Τζορτζ Σόρος.

Το ''persona non grata''Μπερίσα έγινε δεκτό με καχυποψία από πολλά μέλη του ΔΚ και άλλους, που δεν έχουν δει καμία κίνηση από τις ΗΠΑ κατά της τρέχουσας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται ευρέως ως διεφθαρμένη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου