Υπεγράφη μνημόνιο ενεργειακής ενοποίησης Αλβανίας - Κοσόβου

Υπεγράφη μνημόνιο ενεργειακής ενοποίησης Αλβανίας - Κοσόβου

Σε νέα «ενοποίηση» προχώρησε σήμερα η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, με τις πολλαπλές συμφωνίες που κάνουν τελευταία, να αφορούν στην ουσία την δημιουργία ενός κοινού κράτους.

Το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου (ERO) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την αμοιβαία αναγνώριση αδειών για τη δραστηριότητα εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίστηκε σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ERO, Ymer Fejzullahu, είπε ότι η σημερινή συμφωνία είναι σε συνάρτηση με την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

«Για να ενοποιήσουμε τις δύο αγορές, υπογράφουμε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για αμοιβαίες άδειες.

Μια κοινή αγορά θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα», είπε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΕ, Petrit Ahmeti, έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα θα εφαρμοστεί άμεσα και στις δύο χώρες.

«Αυτά τα έγγραφα, που είναι τα πρώτα βήματα μιας συνεργασίας, είναι σαν στέψη για να υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα λειτουργήσει», είπε.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, ο υπουργός Οικονομίας Artane Rizavanolli και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Ilir Bejtja, χαρακτήρισαν επίσης αυτή τη συμφωνία εξαιρετικά σημαντική.

Η κοινή γραμμή σε διάφορους τομείς που χαράζει πια η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, εγείρει πραγματικά το θέμα για μια μελλοντική πραγματική ενοποίηση των δύο πλευρών, πράγμα που αντιτίθεται στους ισχυρισμούς των Αλβανών κρατούντων για μη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου