Ρεκόρ στην αυτοαπασχόληση για την Αλβανία (έρευνα)

Ρεκόρ στην αυτοαπασχόληση για την Αλβανία (έρευνα)

Η αυτοαπασχόληση, μέσω του ανοίγματος καταστήματος, μονάδας παροχής υπηρεσιών ή παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών είναι η πιο κοινή μορφή βιοπορισμού στην Αλβανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, που δημοσιεύει η σελίδα ερευνών Monitor, μέχρι το τέλος του 2020 σχεδόν το 32% των εργαζομένων στην Αλβανία ήταν αυτοαπασχολούμενοι.

Άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Αλβανία έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ευρώπη και υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 13,3% στο τέλος του 2020. Στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα, με 28,4% επί του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 20,1% και την Τουρκία με 19,3%.

Από την γύρω περιοχή, το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης βρίσκεται στη Σερβία, με 19,2%, και ακολουθεί το Μαυροβούνιο με 17,2%, ενώ το χαμηλότερο είναι στα Σκόπια με 17,2% (λείπουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Οι αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως με τη βασική (8/9ετη) εκπαίδευση

Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Αλβανία έχουν χαμηλή μόρφωση. Σύμφωνα με το INSTAT, σχεδόν το 41% των εργαζομένων είναι άτομα με την υποχρεωτική εκπαίδευση που κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της αυτοαπασχόλησης. Ακόμη και όσοι έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση τείνουν να ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις, με την αυτοαπασχόληση να αντιστοιχεί στο 34% αυτής της κατηγορίας. Είναι διαφορετικό για τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία φαίνεται να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει οι ίδιοι, με μόνο το 12% εξ αυτών των εργαζομένων να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, με το 38% από αυτούς να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 25% των γυναικών. Σύμφωνα με ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης προκύπτει σε άτομα άνω των 65 ετών (60%) και το χαμηλότερο για τους νέους έως 24 ετών (20%).

Ευρωπαϊκή Ένωση

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το 13% των εργαζομένων ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ ήταν αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ταξινομήθηκαν κυρίως ως μισθωτοί (86%) με μικρότερο ποσοστό (λιγότερο από 1%) να εργάζονται ως συνεισφέροντες οικογενειακοί εργαζόμενοι. Μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, οι άνδρες ήταν περισσότεροι από τις γυναίκες (67% έναντι 33%). Αντίθετα, υπήρχε μια αρκετά ίση διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών που κατηγοριοποιήθηκαν ως μισθωτοί (52% έναντι 48%).

Εξετάζοντας τα δεδομένα ανά ηλικιακές ομάδες, υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 55-64 ετών ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι (17%) σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Το 4% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών ήταν αυτοαπασχολούμενοι και το 13% των ατόμων ηλικίας 25-54 ετών.

Επιπλέον, η αυτοαπασχόληση φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο συχνή μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (16% των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ήταν αυτοαπασχολούμενοι σε σύγκριση με το 12% των ατόμων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και 13 % με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου