ΗΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας

ΗΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας

Η Αλβανία επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το οποίο θα αφορά τον αγώνα κατά της διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η υπουργός Πολιτισμού Elva Margariti ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης εγκρίθηκε το μνημόνιο με τις ΗΠΑ για την επιβολή περιορισμών εισαγωγής για τις κατηγορίες αλβανικού αρχαιολογικού και εθνογραφικού υλικού. Σύμφωνα με την ίδια, οι εργασίες για τη σύνταξη του μνημονίου έχουν ξεκινήσει το 2018.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη σύνταξη αυτού του μνημονίου, το οποίο φέρνει την προσοχή στην ανάγκη να τοποθετηθεί η Αλβανία στον αγώνα κατά της διακίνησης του πολιτιστικού πλούτου», είπε Αλβανίδα υπουργός.

Επίσης η συμμετοχή στη σύμβαση της UNESCO του 1970, με μια σειρά καταστατικών και οδηγιών, καθώς και αυτό το συγκεκριμένο μνημόνιο, κατατάσσουν την Αλβανία στις ενεργές χώρες για την καταπολέμηση της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Σύμφωνα με το παρόν μνημόνιο, θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κρατική Αστυνομία για την προσέγγιση με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Η διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών στην Αλβανία έχει τις ρίζες της ήδη από την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, τόσο τα χριστιανικά μνημεία όλης της επικράτειας, όσο και από τους αρχαιολογικούς χώρους, με πλήθος αντικειμένων να εμπορεύονται σε χώρες του εξωτερικού.

Το θέμα με την παρούσα συμφωνία ίσως δημιουργήσει νέα δεδομένα για την καλυτέρευσης της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου