Σάλος με τη μαζική δηλητηρίαση στην Αλβανία - Ο Ράμα τους είχε υποσχεθεί πόσιμο νερό

29/10/21, 16:00
Κατηγορία: Αλβανικός τύπος / Συντάκτης: Reporter

Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκαν από πόσιμο νερό στην Κρούγια της Αλβανίας, έχει ξεπεράσει τους 500, με περισσότερους από 370 να έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο και ακόμη η κατάσταση να παραμένει ρευστή. Η προκαταρκτική ανάλυση του νερού που δημοσιοποιήθηκε προχθές εντόπισε αυξημένα επίπεδα αμμωνίας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλά επίπεδα αμμωνίας υπάρχουν στο πόσιμο νερό του πληθυσμού.

Ο δήμος της Κρούγια παρουσίασε ένα νέο σύστημα ύδρευσης εν όψει των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών, με τον πρωθυπουργός Έντι Ράμα μάλιστα να το εγκαινιάζει. Στα εγκαίνια ο Ράμα, χλεύασε την αντιπολίτευση και καυχήθηκε ότι θα παρέχει στους πολίτες πρόσβαση σε 24ωρη βάση, κάτι που οι πολίτες σε πολλές πόλεις της Αλβανίας (όπως και στα μέρη όπου διαβιοί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα) δεν έχουν.

Στο μεταξύ, η παροχή νερού στην Κρούγια έχει διακοπεί καθώς οι εισαγγελείς εξετάζουν την κατάσταση. Επίσης λαμβάνονται δηλώσεις από πολίτες ενώ άλλες αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση είπε ότι θα προμηθεύει τους κατοίκους με εμφιαλωμένο νερό.

Ωστόσο, οι κάτοικοι μιλώντας στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι έπρεπε να αγοράσουν νερό μόνοι τους, κάτι που φυσικά δυσκολεύει την οικονομική τους κατάσταση.

Από πλευράς της η υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu είπε ότι ειδικοί από την ομάδα της εξετάζουν την κατάσταση.

«Οι ειδικοί μας ερευνούν όλες τις περιπτώσεις. Όλα τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί, και ελήφθησαν όλα τα δείγματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, ελήφθησαν δείγματα νερού και δείγματα τροφής», είπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νοσοκομείο στην Κρούγια όπου νοσηλεύονται οι δηλητηριασμένοι κάτοικοι.

Τα αναφερόμενα συμπτώματα των πολιτών, αφορούν πόνους στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και υψηλό πυρετό.

Θυμίζουμε πως από πλευράς του ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της χώρας, Ιλίρ Μέτα ζήτησε άμεση διευκρίνιση της κατάστασης, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή για τις ανθρώπινες ζωές και την εθνική ασφάλεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: