Αλβανία και ΟΗΕ υπέγραψαν το Πλαίσιο Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αλβανία και ΟΗΕ υπέγραψαν το Πλαίσιο Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας και η Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα την ανανέωση της δέσμευσής τους για ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Arben Ahmetaj και η Μόνιμη Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών Fiona McCluney υπέγραψαν το Πλαίσιο Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2022-2026.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διημερίδας για την 76η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Ταξιαρχιών στα Τίρανα. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, το Γραφείο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αλβανίας και το Γραφείο του ΟΗΕ στην Αλβανία, με τη συμμετοχή βασικών αναπτυξιακών εταίρων της χώρας.

Όπως αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, στο πνεύμα της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την "Κοινή Ατζέντα", με στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Συμπρόεδρος της Μικτής Εκτελεστικής Επιτροπής Αλβανίας-ΟΗΕ Arben Ahmetaj ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία συμφώνησαν σε ένα νέο Πλαίσιο Συνεργασίας (ΟΗΕ), το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έως το 2026.

Το νέο Πλαίσιο Συνεργασίας βασίζεται στις κορυφαίες προτεραιότητες της Αλβανίας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπλήρωση της εθνικής δέσμευσης για την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έως το 2030 και τους εθνικοποιημένους στόχους της με επίκεντρο τους ΑΣΧ για την υγεία. και την ποιοτική εκπαίδευση, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, καθώς και την αποτελεσματική ανάκαμψη. Το πλαίσιο συνεργασίας αποσκοπεί στη δέσμευση ποσού 282 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για ολόκληρο τον κύκλο.

Στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Ahmetaj εξήρε την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας και του ΟΗΕ και υποσχέθηκε συνεχή υποστήριξη της συνεργασίας με τον ΟΗΕ: "Καθώς ολοκληρώνουμε έναν επιτυχημένο κύκλο κοινών εργασιών με τους οργανισμούς του ΟΗΕ στην Αλβανία, είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε.

Εκ μέρους των δεκαεννέα οργανισμών και προγραμμάτων του ΟΗΕ με ή χωρίς εκπροσώπηση στην Αλβανία, η μόνιμη συντονίστρια του ΟΗΕ Fiona McCluney επανέλαβε τους βασικούς τομείς εργασίας του νέου πλαισίου συνεργασίας και τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

"Στο επίκεντρο της κοινής μας δράσης βρίσκεται η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε η ίδια.

Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζεται παγκοσμίως στις 24 Οκτωβρίου κάθε έτους με αφορμή την επέτειο της έναρξης ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Με την επικύρωση αυτού του ιδρυτικού εγγράφου, ιδρύθηκαν επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη. Φέτος ο εορτασμός της Ημέρας του ΟΗΕ στην Αλβανία πραγματοποιείται ενώ η Αλβανία αναλαμβάνει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου