Εμπλοκή της Μόσχας στα επεισόδια του Κοσόβου σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα

Εμπλοκή της Μόσχας στα επεισόδια του Κοσόβου σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα

Η εφημερίδα της Μόσχας «Kommersant» σε πολύ πρόσφατό της δημοσίευμα αναφέρει πως η απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους δύο Ρώσους διπλωμάτες σημαίνει ότι «η Ρωσία έχει επίσης εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας».

«Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση της Πρίστινα ήταν μια πρόκληση αλλά ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες στο νομικό καθεστώς των Ρώσων διπλωματών».

Ακόμη αναφέρει ότι η Ρωσία, κατά κανόνα, «απαντά αμοιβαίως στην κήρυξη των διπλωματών της persona non grata, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο γιατί η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και δεν έχει εκπροσώπους της Κοσσυφοπεδίου στη Ρωσία».

Η εφημερίδα γράφει ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως οι Ρώσοι διπλωμάτες Ντένις Βενγκέρσκι και Αλεξέι Κριβόσεεφ έφυγαν από το Κόσοβο το Σάββατο και ότι δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες τους, στις οποίες ο ένας μαζεύει τα πράγματά του σε ένα αυτοκίνητο, ενώ ο άλλος φαίνεται με το αυτοκίνητό του να περνά τα σύνορα με τη Σερβία.

Επίσης τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου έγραψαν ότι ο Κριβόσεεφ απελάθηκε από την Αλβανία τον Ιανουάριο και ότι στο παρελθόν εργαζόταν στη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, όπου φέρεται να συνεργαζόταν με αντιπάλους του σημερινού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο η τρέχουσα διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Πρίστινα και της Μόσχας δεν είναι η πρώτη.

Τον Μάιο του 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, με προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού Ramush Haradinaj, κήρυξε persona non grata τον Ρώσο διπλωμάτη της αποστολής του ΟΗΕ, Mikhail Krasnoshekov, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Το θέμα φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερη διάσταση με τους Ρώσους που στηρίζουν τη Σερβία να έρχονται αντιμέτωποι με τους Αλβανούς Κοσοβάρους που αποτελούν τους προστατευόμενους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου