Η Αλβανία στην 57η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος

Η Αλβανία στην 57η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος

Εδώ και καιρό συνεχίζονται να δημοσιεύονται κατά καιρούς πολλές εκθέσεις από επίσημους οργανισμούς, σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά στην Αλβανία, ωστόσο στην χώρα δεν φαίνεται η καταπολέμησή του να είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πια τα πάντα ελέγχονται από αυτό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Εγκλήματος, η Αλβανία κατατάσσεται στην 57η θέση από 193 χώρες στον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι ένα παγκόσμιο μέσο που μετρά τα επίπεδα του οργανωμένου εγκλήματος και την ανθεκτικότητα στην οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει στην κατάταξή του όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ σε συνολικά 193 χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ο δείκτης αυτός δείχνει ότι «κυριαρχείται από αλληλοεπικαλυπτόμενα εγκληματικά δίκτυα και του τύπου οικογενειακής μαφίας».

Επίσης ομάδες τύπου μαφίας ελέγχουν τις εγκληματικές αγορές για τα ναρκωτικά, την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και στις δημόσιες προμήθειες. Ακόμη οι αλβανικές οργανώσεις εμφανίζονται ως μερικές από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους ορισμούς που δίνει αυτός ο δείκτης για το έγκλημα στην Αλβανία είναι ο «βίαιος» και ο οποίος δραστηριοποιείται σε καλή συνεργασία με διεφθαρμένους αστυνομικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, που συχνά διορίζονται σε πολιτικές θέσεις σε διάφορα επίπεδα στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού, καθώς και με ξένους παράγοντες, ιδίως τη σικελική μαφία, καθώς και με τουρκικές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι με χαμηλό βαθμό αξιολογήθηκε και η αντίδραση των πολιτών, γεγονός που δείχνει την απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς, αναφέρει μεγάλο αλβανικό μέσο ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου