Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει μια σειρά μέτρων για να διευκολύνει τις οικονομικές δυσκολίες λόγω των αυξημένων τιμών καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.»

Αυτή είναι η πρόταση του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο απάντησε στην εξαγγελία του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, σχετικά με την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να πλήξει έντονα την χώρα και που θα φέρει αυξήσεις και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και σε άλλες πηγές ενέργειας.

Ο πρόεδρος της αλβανικής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών δημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook, μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φόρων στα καύσιμα και της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή κατανάλωση.

Η κύρια πρόταση, ωστόσο, είναι η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο 6% από τον τρέχοντα συντελεστή 20%. Αυτό το μέτρο θα είχε σημαντικές συνέπειες στα έσοδα - ο ΦΠΑ υπολογίζεται για περισσότερα από τα μισά δημόσια έσοδα στην Αλβανία.

Αν και οι κυβερνώντες στην Αλβανία ανέφεραν σήμερα πως θα ληφθούν κάποια μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους, μέχρι στιγμής δεν προτάθηκε, ούτε ανακοινώθηκε κάτι συγκεκριμένο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην χώρα οι συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών δεν συνοδεύονται από κάποια ελαφρυντικά μέτρα, σε σημείο η πλειονότητα των πολιτών να οδηγείται μέρα με την μέρα σε δύσκολα στην ένδεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου