Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» και η «αφοσίωση» του Ράμα στην ειρήνη

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» και η «αφοσίωση» του Ράμα στην ειρήνη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας «Ανοικτά Βαλκάνια» που ξεκίνησε μαζί με τους ομόλογούς του από τη Σερβία και τα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως είναι «το αποτέλεσμα της διαδικασίας του Βερολίνου».

Επίσης συνέδεσε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτήν την πρωτοβουλία με την υποτιθέμενη ανάγκη των Αλβανών να δείξουν στον κόσμο ότι είναι «αφοσιωμένοι στην ειρήνη».

Την Πέμπτη, ο Ράμα κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επέκρινε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την άρνηση ένταξης.

Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου και το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι το μόνο που έχει επιφυλαχθεί ως προς την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια. Η Βοσνία και το Μαυροβούνιο επίσης δίστασαν να ενταχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, μόνο οι ιδρυτές του είναι μέλη της συμφωνίας. Οι Αλβανοί, οι Σέρβοι και οι Σκοπιανοί ηγέτες πραγματοποίησαν επτά συνόδους κορυφής για αυτό που αποκαλούσαν για πρώτη φορά «Μίνι Σένγκεν», πριν το μετονομάσουν τον Ιούλιο. Οι συχνές συναντήσεις τους είχαν λίγα αποτελέσματα, ενώ μόλις επέτρεψαν σε Σέρβους και Αλβανούς να ταξιδέψουν και στις δύο χώρες χρησιμοποιώντας μόνο ταυτότητα.

Επίσης η Μέρκελ προέτρεψε τους Έξι των Δυτικών Βαλκανίων να υπογράψουν τις τέσσερις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς της Διαδικασίας του Βερολίνου, μια πιο ισχυρή πρωτοβουλία που περιλαμβάνει επίσης τους στόχους της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Υπό το πρίσμα της άρνησης της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου να ενταχθούν, καθώς και της έλλειψης ανοικτής υποστήριξης της Μέρκελ, ο ισχυρισμός του Ράμα ότι το Open Balkan είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας του Βερολίνου φαίνεται εξωπραγματικός.

Ο Ράμα και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι συμφωνούν ότι παρά τη διαφωνία τους σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία, θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για όλα τα θέματα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές σε τι ακριβώς διαφωνούν σχετικά με το Open Balkan και, το πιο σημαντικό, γιατί;

Μιλώντας για εκείνους που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία, ο Ράμα είπε την Πέμπτη ότι «έχουν κολλήσει στον εθνικισμό του 19ου αιώνα».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου κατά του «Open Balkan» είπε ότι είναι περιττός, δεν φέρνει τίποτα νέο στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες (όπως η Κοινή Περιφερειακή Αγορά στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου), είναι έξω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρει όραμα για την ΕΕ -Οι σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησαν χωρίς διαβούλευση με τις χώρες που στόχευε να συμπεριλάβει, ενώ ο Ράμα δεν έχει απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επίσης ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ζήτησε από τη Σερβία να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

Από πλευράς του ο Ράμα επανέλαβε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι «παιχνίδι της Σερβίας, «καμία ρωσική ή κινεζική συνωμοσία για την αναβίωση της Γιουγκοσλαβίας», ανάφερε.

Ακόμη εκεί ότι η Αλβανία «εξετάζεται με σεβασμό από όλους και ως σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια» ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ο Ράμα τόνισε ότι παρά την ανάγκη της Σερβίας να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί «είναι προορισμένοι να χάσουν εάν δεν παρουσιαστούν ως λαός αφιερωμένος στην ειρήνη» ή εάν «απομονωθούν».

Η σύνδεση της συμμετοχής στο Open Balkan με την αφοσίωση των Αλβανών στην ειρήνη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από την έναρξη της ίδιας της πρωτοβουλίας, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία.

Τι κι αν ο Ράμα μιλάει για «ειρήνη» και για καταπολέμηση του εθνικισμού, ο ίδιος μια χαρά τον χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της Αλβανίας, πρώτον κάνοντας τους Αλβανούς να ξεχνιούνται από την συνεχόμενη μιζέρια που επικρατεί και δεύτερον στρέφοντάς του κατά της ΕΕΜ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου