Συνάντηση Ράμα με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ - Δάνεια και προσφορές

Συνάντηση Ράμα με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ - Δάνεια και προσφορές

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για μια σειρά συνεργασιών και ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε για οικονομική, πολιτική, περιβαλλοντική συνεργασία και μπορούμε να κάνουμε πολλά εδώ», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η αλβανική κυβέρνηση έλαβε δάνεια περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας για την βελτίωση και την κατασκευή της σήραγγας Κρυονερίου, Αυλώνας - Μαρίνας, Ωρικού μήκους 10 χιλιομέτρων.

Επίσης, πριν από ένα μήνα, η Σαουδική Αραβία δώρισε ιατρικό εξοπλισμό στην Αλβανία , συμπεριλαμβανομένων 23 αναπνευστήρων, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

Η Αλβανία συνεχίζει να αναπτύσσει σχέσεις με το κράτος, ενώ δεν αντιμετωπίζει το πλήθος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το εσωτερικό της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις λίγες χώρες που επιβάλλει τακτικά θανατική ποινή , συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης με αποκεφαλισμό. Τα αδικήματα που οδηγούν σε θάνατο περιλαμβάνουν δολοφονία, βιασμό, χρήση ναρκωτικών, μοιχεία κ.α. Εκτός από τον αποκεφαλισμό με σπαθί, άλλες μέθοδοι εκτέλεσης περιλαμβάνουν λιθοβολισμό, διμοιρία πυρός και σταύρωση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν τακτικά βασανιστήρια για να αποσπάσουν ομολογίες. Ο ΟΗΕ ανέφερε το 2018 ότι η χώρα χρησιμοποιεί αντιτρομοκρατικούς νόμους για να δικαιολογήσει τα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και εκείνων που επικρίνουν τη βασιλική οικογένεια. Έχουν υπάρξει αξιόπιστες αναφορές για επίθεση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας.

Οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις είναι επίσης συχνές, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, μελών της Βασιλικής Οικογένειας, κριτικών, διανοουμένων, ακτιβιστών και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Πολλοί εκτελούνται, αλλά το πού βρίσκονται εκατοντάδες από αυτούς είναι ακόμα άγνωστο.

Η χώρα είναι επίσης ένας αξιοσημείωτος προορισμός για άνδρες και γυναίκες που διακινούνται για δούλοι και για εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που ταξιδεύουν εκεί οικειοθελώς και στη συνέχεια βρίσκονται σκλαβωμένοι και αδύνατοι να ξεφύγουν.

Επιπλέον, το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας δεν επιτρέπεται στη χώρα και η άσκηση οποιασδήποτε άλλης θρησκείας εκτός από το Ισλάμ είναι παράνομη. Το Κοράνι είναι το επίσημο σύνταγμα. Υπάρχει ενεργός διάκριση εναντίον των Σιιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι ακολουθούν διαφορετική αίρεση από την πλειοψηφία των Σουνιτών Ουαχαμπιστών. Αυτό περιλαμβάνει αποκλεισμό από όλες σχεδόν τις πτυχές της κοινωνίας, επίθεση, φυλάκιση και εκτελέσεις.

Όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, η χώρα δεν επιτρέπει κανένα ανεξάρτητο μέσο. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση ακόμη και όταν εργάζονται εκτός της χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων κρατούνται αυθαίρετα και ο αριθμός αυξάνεται από το 2017. Συχνά κατηγορούνται βάσει διατάξεων του ποινικού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της βλασφημίας, της υποκίνησης του χάους ή της βλάβης της φήμης του κράτους. Η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία κυριαρχούν, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κράτος χρησιμοποιεί επίσης εξελιγμένο spyware για να παρακολουθεί εξόριστους δημοσιογράφους και ξένους υπηκόους.

Κάποιος πρέπει να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων για τη βελτίωση της ισότητας των γυναικών και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών όταν ο Ράμα θα χαρεί να καθίσει στο τραπέζι με ένα από τα πιο αυστηρά και κατασταλτικά καθεστώτα στον κόσμο. Καθώς η πόρτα της ΕΕ φαίνεται να έκλεισε, τουλάχιστον προς το παρόν, οι πιστότητες του Αλμπάνι γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές.

Ο Ράμα συνεχίζει ακόμη να προσπαθεί να σταθεί ταυτόχρονα στα ισλαμικά καθεστώτα και στην Δύση, ενώ οι πολίτες της χώρας αδυνατούν πια να ανταπεξέλθουν στα βασικά. Όσο για τα βασικά δικαιώματα στην Μειονότητα, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις πολλαπλές καταπατήσεις τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου