Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος ο Μπερίσα

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος ο Μπερίσα

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπασά, γνωστοποίησε χθες βράδυ την αποπομπή του Σαλί Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, έως ότου αποσαφηνιστεί νομικά η απόφαση για την αγωγή του πρώην πρωθυπουργού κατά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μπάσα, αναφέρει: «Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση μέχρι το τέλος της εξέτασης του νομικού αιτήματος για διαφάνεια και πλήρη διευκρίνιση της υπόθεσης στο δικαστήριο, ο Μπερίσα δεν θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος».

Επίσης ο αρχηγός των Δημοκρατικών είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ότι η κήρυξη του Μπερίσα ως « persona non grata» ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για εκείνον.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για μένα, ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ως δημοκράτης, ως ένας από εσάς, αλλά και ως στενός συνεργάτης του κ. Μπερίσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη είπε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Μπερίσα να απαιτήσει διαφάνεια για την απόφαση του State Department και υπογράμμισε ότι «η πορεία του Σαλί Μπερίσα στην πολιτική δεν διαχωρίζεται από την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος και των επιτυχιών του»

Μετά την απόφαση αποπομπής του Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα, τα μέλη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος κλήθηκαν σε συνάντηση, ενώ από πλευράς τους ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι σε περίπτωση που αποβληθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως συνέβη σήμερα, θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους , ο υπουργός των ΗΠΑ Anthony Blinken κήρυξε τον Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο (non grata) με αιτιολογία την «διαφθορά υψηλού επιπέδου» και την «παραβίαση της δημοκρατίας».

Ωστόσο ο πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος θεώρησε την απόφαση αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη. Για αυτό, στις 5 Αυγούστου δήλωσε πως μήνυσε τον Αμερικανό υπουργό για συκοφαντική δυσφήμηση στο Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού.

Από τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ζήτησαν, μέσω της πρεσβείας στα Τίρανα, την αποστασιοποίησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, το State Department έχει κηρύξει μέχρι σήμερα «non grata» για διαφθορά τον πρώην εισαγγελέα Adriatik Llalla, τον πρώην δήμαρχο του Δυρραχίου Vangjush Dako και τον πρώην βουλευτή Tom Doshi.

Η οριστική αποπομπή του Μπερίσα σίγουρα θα φέρει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και γενικότερα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Λόγος επίσης γίνεται ακόμη και για αναταραχές στην Αλβανία, καθώς ο ίδιος έχει εκλεγεί νόμιμα βουλευτής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου