Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναζητά τους αγνοούμενούς της επί κομμουνιστικού καθεστώτος

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναζητά τους αγνοούμενούς της επί κομμουνιστικού καθεστώτος

Η 30η Αυγούστου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων και η Αρχή Πληροφοριών για τα Έγγραφα της Πρώην Κρατικής Ασφάλειας στην Αλβανία άνοιξε την έκθεση με τίτλο: MISSING "Security in its own words", στο πάρκο "Fadil Kokomani, Vangjel Lezho", κοντά στο Πρωθυπουργείο.

Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκαν οι ζωές 3299 ανθρώπων που συλλέχθηκαν από τα ιστορικά έγγραφα 19 υποκαταστημάτων της πρώην Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο του έργου «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μεταβατική δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση: οι αγνοούμενοι στον κομμουνισμό» της ICMP-AIDSSH, με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ελβετικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, έθεσε το ζήτημα της ανεύρεσης των δικών της αγνοουμένων, κληρικών και λαϊκών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν δολοφονήθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από το τότε χοτζικό καθεστώς.

Μέχρι στιγμής η Αλβανία δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί σοβαρά με ένα τόσο «καυτό» θέμα, η αγνόηση του οποίου αποτελεί τη συνέχεια ενός εγκλήματος που ξεκίνησε τότε, αλλά δεν έχει ακόμη τελειώσει, ειδικά για τους αγνοουμένους Βορειοηπειρώτες που βασανίστηκαν ιδιαίτερα σκληρά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου