Υπέρογκα ποσά «ξεπλένονται» στην Αλβανία μέσω των κατασκευαστικών

Υπέρογκα ποσά «ξεπλένονται» στην Αλβανία μέσω των κατασκευαστικών

Με ξέφρενο ρυθμό συνεχίζεται η οικοδόμηση στην Αλβανία με τις κατασκευαστικές εταιρείες να μην σταματούν ούτε λεπτό.

Η έκρηξη των κατασκευών στην χώρα αγγίζει ποσοστά ρεκόρ, με το τελευταίο εξάμηνο να έχουν εγκριθεί από την αλβανική κυβέρνηση 598 νέες άδειες οικοδομής για νέα κτίρια και με συνολική έκταση των κτιρίων στα 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Όσον αφορά την κατά προσέγγιση αξία των αδειών που εγκρίθηκαν μόνο για την φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, αγγίζει τα 49,7 δισεκατομμύρια λεκ, δηλαδή 407,6 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως μεταδίδει μεγάλος ενημερωτικός ιστότοπος της Αλβανίας, η έκρηξη των αδειών σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία, πράγμα που έχει οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη άνοδο των κατασκευών.

«Οι οικοδομικές άδειες είναι μία δίοδος μέσω της οποίας ανεπίσημες και εγκληματικές πηγές συμπεριλαμβάνονται από το σύστημα για τη νομιμότητά τους, δημιουργώντας στρεβλώσεις στις αγορές. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή δεν είναι γνωστές, αλλά επειδή υπάρχουν πλέγματα συμφερόντων. Κάποιος ζητά αποζημίωση για τις συνεισφορές του στην προεκλογική εκστρατεία, κάποιος επενδύει για να διατηρήσει το καθεστώς του και να μην τιμωρηθεί από την επιβολή του νόμου. Υπάρχει έλλειψη λεύκανσης, έλλειψη δράσης από κρατικούς φορείς και βασικά αυτό είναι ένα είδος ανοχής που μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεκινήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, μπορεί να δημιουργήσει εισόδημα, αλλά ουσιαστικά ενθαρρύνει την πόλωση της κοινωνίας όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Αλβανός εμπειρογνώμονας Ζεφ Πρέτσι, ειδικός στα οικονομικά.

Επίσης προσθέτει:

«Το τραπεζικό σύστημα δέχεται αυξανόμενη πίεση για να εμπλακεί στη διαδικασία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο τομέας εμπλέκεται σε αυτήν τη διαδικασία και ταυτόχρονα υπάρχει η τάση για τον τραπεζικό τομέα να χρηματοδοτεί ή να συγχρηματοδοτεί σημαντικά κατασκευαστικά έργα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους σε μεταγενέστερες περιόδους».

Η αλβανική κυβέρνηση που προχώρα σε δήθεν παράνομες κατεδαφίσεις περιουσιών Ελλήνων της μειονότητας στην Χιμάρα, που παραβλέπει επίσημες άδειες χορηγούμενες από την ίδια, που θέτει στο περιθώριο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης από την άλλη πλευρά δεν σταματά το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος και ταυτόχρονα θέλει να παρουσιαστεί ως η εξευρωπαϊσμένη λύση για την πρόοδο της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου