Η Αλβανία μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού anti - Covid στην Ευρώπη

Η Αλβανία μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού anti - Covid στην Ευρώπη

Καθώς το νέο κύμα με την παραλλαγή του Covid-19 έχει αυξήσει τον αριθμό των λοιμώξεων και των θανάτων παγκοσμίως, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θεωρείται η ταχύτερη λύση για τον περιορισμό των συνεπειών της λοίμωξης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους.

Τα δεδομένα του Our World in Data, που ενημερώθηκαν στις 30 Αυγούστου, δείχνουν ότι η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Πορτογαλία, η οποία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 85% του πληθυσμού, ενώ περίπου το 74% έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Η Μάλτα είναι η χώρα που κατέχει το ρεκόρ για τον συνολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με το 80% να λαμβάνει και τις δύο δόσεις.

Ακολουθούν η Ισπανία (78% με τουλάχιστον μία δόση και 70% ολόκληρη), η Δανία (76% με τουλάχιστον μία δόση και 72% πλήρως), η Φινλανδία (72% με τουλάχιστον μία δόση και 50% πλήρως ), Βέλγιο, (72% με τουλάχιστον μία δόση και 70% πλήρως), Γαλλία (71% με τουλάχιστον μία δόση και 59% πλήρως),

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τον εμβολιασμό πριν από μερικούς μήνες, έρχεται μετά από αυτά, με 70% με τουλάχιστον μία δόση και 63% πλήρως.

Την λίστα ακολουθεί η Ιταλία, η οποία έχει δώσει μια δόση στο 70% του πληθυσμού και το 60% έχει πάρει και τα δύο.

Στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 54% του πληθυσμού εμβολιάζεται με τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν το ήμισυ (47,5%) και με τις δύο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πρόσφατα ότι το 70% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γρήγορος και ολοκληρωμένος εμβολιασμός όλου του πληθυσμού - στην Ευρώπη και παγκοσμίως - είναι το κλειδί για τον έλεγχο των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Αλβανία τέταρτη από το τέλος

Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, η Αλβανία παραμένει μεταξύ των χωρών που έχουν δώσει λιγότερες δόσεις στον αντίστοιχο πληθυσμό. Σύμφωνα με την Worldindata, από τις 30 Αυγούστου, το 28,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν το 22% και με τις δύο.

Η Σερβία έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του έτους, όταν έφτασε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ στην περιοχή (το 41% έλαβε και τις δύο δόσεις).

Τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, που ξεκίνησαν την διαδικασία μετά την Αλβανία, την έχουν ξεπεράσει, εμβολιάζοντας τουλάχιστον μια δόση 33-34% του πληθυσμού.

Χειρότερα από την Αλβανία είναι μόνο το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση στο 20% του πληθυσμού και τις δύο στο 11%. Βοσνία -Ερζεγοβίνη (17% με τουλάχιστον μία δόση) και το χειρότερο από όλα είναι η Βουλγαρία (16% και των δύο δόσεων).

Το αλβανικό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ενημερώθηκαν στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι ο μαζικός εμβολιασμός συνεχίζεται στα κεντρικά σημεία του εμβολιασμού, σε κέντρα υγείας, πολυκλινικές και μέσω κινητών μονάδων στην κοινότητα. Συνολικά 1.458.048 δόσεις εμβολίου COVID19 έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του εμβολιασμού. Από αυτούς, 633.878 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου anti COVID. Τη Δευτέρα 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 13.284 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης και στα μέτρια συμπτώματα που προκαλούνται από την παραλλαγή «ΔΕΛΤΑ» αλλά είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων που προκαλούνται από παραλλαγές COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και της «ΔΕΛΤΑ».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου