Πλήρως οργανωμένη η Αλβανία για την υποδοχή και την ασφάλεια των Αφγανών

Πλήρως οργανωμένη η Αλβανία για την υποδοχή και την ασφάλεια των Αφγανών

Η αλβανική κυβέρνηση θα χορηγήσει προσωρινή προστασία στους Αφγανούς πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Αλβανία μετά την πρόσφατη κατάληψη των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το αλβανικό νόμο, το άτομο με καθεστώς προσωρινής προστασίας δεν μπορεί να απελαθεί, να επιστραφεί ή να εκδοθεί εκτός του εδάφους της Αλβανίας.

Για να διαχειριστεί αιτήματα για διεθνή προστασία που προέρχονται από Αφγανούς στην Αλβανία, η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης μια Task Force που αποτελείται από επτά υπουργούς και με επικεφαλής την υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας έχει τα ακόλουθα καθήκοντα:

Επικοινωνία με διεθνείς εταίρους σε θέματα που σχετίζονται με Αφγανούς πρόσφυγες

Ανάπτυξη σχεδίου για τη διαχείριση της διαδικασίας κατάστασης προστασίας

Συντονισμός του σχεδίου στέγασης του Αφγανιστάν

Διαχείριση του νομικού, υπο-νομικού και κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τη στέγαση και τη διαμονή των Αφγανών

Διαχείριση των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση Αφγανών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός Ράμαδήλωσε ότι οι Αφγανοί δεν θα φιλοξενηθούν σε ειδικά στρατόπεδα, καθώς λέει ότι αυτό είναι απάνθρωπο. Ο αριθμός των αναμενόμενων προσφύγων δεν έχει επιβεβαιωθεί, με στοιχεία που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες.

Επίσης, δεν είναι σαφές πότε θα φτάσουν. Προτάθηκαν αρκετές ημερομηνίες, αλλά οι πτήσεις φαίνεται να έχουν αναβληθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Επίσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί άλλες πληροφορίες, εκτός από το ότι η πρώτη ομάδα μεταναστών θα υποβληθεί σε επεξεργασία σε σκηνές στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων. Μετά την ιατρική αξιολόγηση, πιθανότατα θα τοποθετηθούν σε δύο κοιτώνες στην Πανεπιστημιούπολη. Ακόμη αναμένεται ότι αυτοί και άλλοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία στο Δυρράχιο και στο Μπεράτι στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η Αλβανία φαίνεται να έχει προετοιμάσει πολύ καλά το έδαφος για την υποδοχή των Αφγανών. Όσο για το έκτακτο της απόφασης να μεταφερθούν στην Αλβανία, τελικά φαίνεται να μην ήταν και τόσο «έκτακτο».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου