Η Αλβανία απειλείται από 65 τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με Έκθεση της CIA

Η Αλβανία απειλείται από 65 τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με Έκθεση της CIA

Σύμφωνα με την Έκθεση της CIA, η Αλβανία απειλείται από περισσότερες από 65 τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και του Σώματος Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η CIA γράφει ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι τρομοκρατικοί θύλακες, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και σε κανένα σημείο της έκθεσης δεν γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για την Αλβανία.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου 2019, η Αλβανική Αστυνομία ανακάλυψε ένα ιρανικό τρομοκρατικό κύτταρο, το οποίο θα πραγματοποιούσε τρομοκρατική ενέργεια στην Αλβανία, ανήμερα του Σουλτάνου Νοβρούζ. Ο Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας του Κράτους, Άρντι Βέλιου, αποκάλυψε εκείνη την εποχή τα ονόματα των Ιρανών τρομοκρατών που είχαν στοχοποιήσει την Αλβανία και ότι ο «επικεφαλής» τους ήταν ο υπάλληλος των δυνάμεων QUDS, γνωστός ως PEYMAN.

Επίσης δήλωσε τότε ότι ένας από αυτούς τους χειριστές ήταν ο Alireza NAGHASHZADEH, που στάλθηκε στην Αλβανία για να συλλέξει πληροφορίες.

Από τις έρευνες της αστυνομίας, προέκυψε ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης που συνεργάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια με το αφεντικό της τουρκικής μαφίας, Αμπντουλσελάμ Τουργκούτ, γνωστό πρόσωπο του οργανωμένου εγκλήματος και του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων.

Επίσης, πριν από χρόνια, ο Γενικός Εισαγγελέας της Μπρέσια, Luigi Maria Dell'Osso, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Corriere della Sera» δήλωσε ότι το ISIS έχει ενεργά κέντρα στρατολόγησης τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Αλβανία είναι το νευραλγικό σημείο αυτού του δικτύου, ενώ πρόσθεσε ότι εκεί υπήρχε προπαγάνδα, στρατολόγηση και εκπαίδευση ορισμένων ατόμων που είχαν σταλεί να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS στη Συρία, τη Λιβύη ή το Ιράκ.

ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΦΥΛΑΚΑΣ (IRGC) / CODE FORCE

Αυτή η οργάνωση δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1979, λίγο μετά την πτώση του Σαχ Μοχάμεντ Ρέζα ΠΑΧΛΑΒΙ, καθώς αριστεροί, εθνικιστές και ισλαμιστές αναζητούσαν την εξουσία, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έλεγχε την κυβέρνηση και τα κρατικά ιδρύματα.

Επίσης ο στρατός, οι οπαδοί του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί οργάνωσαν αντισταθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της IRGC, για να υπερασπιστούν την Ισλαμική επανάσταση. Η δομή διοίκησης του IRGC παράκαμψε τον εκλεγμένο πρόεδρο και πήγε απευθείας στο ΧΟΜΕΙΝΙ. Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-88) μετέτρεψε το IRGC σε συμβατική πολεμική δύναμη με τις επίγειες, αεροπορικές, ναυτικές και ειδικές δυνάμεις του, καθώς και τον έλεγχο των στρατηγικών και πυραυλικών δυνάμεων του Ιράν. από το 2020, το IRGC είναι ιδιαίτερα θεσμοθετημένο και μια στρατιωτική δύναμη παράλληλη με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν (ART).

Αυτή η οργάνωση εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική ασφάλεια και έχει σημαντική επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές σφαίρες της ιρανικής κοινωνίας, καθώς και στην εξωτερική πολιτική του Ιράν. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων είναι γνωστές ως Force Quods που ειδικεύονται σε ξένες αποστολές, παρέχοντας συμβουλές, χρηματοδότηση, καθοδήγηση, υλική υποστήριξη, εκπαίδευση και όπλα σε μαχητές σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη, καθώς και εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της HAMAS, της Χεζμπολάχ, της Κατάιμπ Χεζμπολάχ και της Παλαιστινιακή Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στοχεύουν στην υπεράσπιση της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν και του κράτους. Η εξάπλωση της ιρανικής / σιιτικής επιρροής και την παροχή εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συνόρων, της επιβολής του νόμου και της καταστολής της εσωτερικής διαφωνίας, ενώ στοχεύουν και στην επιρροή στην πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική του Ιράν.

Ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμι είναι διοικητής του IRGC. Ο ταξίαρχος Ismail QAANI είναι ο διοικητής της Quods Force, οργανωμένο σύμφωνα με μια παραδοσιακή συμβατική στρατιωτική δύναμη με τις Χερσαίες Δυνάμεις, Ναυτικό (περιλαμβάνει πεζοναύτες), Πολεμική Αεροπορία (συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων), Cyber Command, Quods Force (ειδικές επιχειρήσεις) και Basil Paramilitary Forces (γνωστός και ως Λαϊκός Στρατός Κινητοποίησης). Έχουν την έδρα τους στην Τεχεράνη. ενεργό σε όλο το Ιράν και την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και το Αφγανιστάν, τη Γάζα, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.

Ακόμη, έχουν παγκόσμια ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις εάν η ιρανική ηγεσία το κρίνει σκόπιμο. Τα τελευταία χρόνια, ο σχεδιασμός της τρομοκρατικής επίθεσης της Δύναμης Qods αποκαλύφθηκε και διαταράχθηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Αλβανία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Βοσνία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κένυα, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου