ΗΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για την πρόληψη διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

ΗΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν μνημόνιο για την πρόληψη διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την πρόληψη της κλοπής και της διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς από την Αλβανία, υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αλβανία.

Η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Έλβα Μαργκαρίτι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Λούσενχοπ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον το μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με την «Επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές των αρχαιολογικών και εθνολογικών υλικών της Αλβανίας»

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας των ΗΠΑ που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εμπορίας αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της.

Ακόμη οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλβανίας μέσω του Ταμείου Πρεσβευτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ακόμη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν ενισχύσει το παράνομο εμπόριο αντικών στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Computer Applications in Archaeology .

Το παράνομο εμπόριο αντίκας είναι μια παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του 2018 της Standard Chartered Bank .

Μετά την συμφωνία με την Τουρκία για το Αργυρόκαστρο, η Αλβανία προχώρα και στη σύναψη νέας με τις ΗΠΑ. Κατά πόσο όμως αυτή η συμφωνία είναι προς όφελος του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και δεν την δεσμεύει, θα διευκρινιστεί στην πορεία.

Επίσης η Αλβανία κατέχει ακόμη πλήθος αντικείμενων τα οποία είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, ενώ ανήκαν σε άλλους οργανισμούς, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία. Κάποια από αυτά μάλιστα είχαν πωληθεί στο εξωτερικό, σημειώνοντας έτσι μεγάλες κλοπές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου