Έτοιμη η Αλβανία για τους πρώτους 3000 Αφγανούς, σύμφωνα με τον Ράμα

Έτοιμη η Αλβανία για τους πρώτους 3000 Αφγανούς, σύμφωνα με τον Ράμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους πρώτους 3 χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, αποδεχόμενος πλήρως τις εντολές των ΗΠΑ και συνεργαζόμενος με κάποιες ΜΚΟ τις οποίες δεν έχει ακόμη αποκαλύψει.

Αν και αρχικά είχε αναφερθεί σε μερικές εκατοντάδες Αφγανούς, έπειτα η Αλβανίδα ΥΠΕΞ σε δηλώσεις τις άρχισε να αναφέρεται σε περισσότερους ενώ ο δήμαρχος Τιράνων μίλησε για μονιμότητα και πολυπολιτισμικότητα.

Ο Ράμα επίσης εξήγησε την απόφασή του να ανοίξει τις πόρτες για περίπου 3000 Αφγανούς πρόσφυγες: Είναι η ιστορία μας που μας το επιβάλλει αυτό. Έχουμε ζήσει τον πόλεμο και δεν το έχουμε ακόμη ξεχάσει, ενώ αναφέρθηκε στην μεταβατική περίοδο στην χώρα λέγοντας πως η Αλβανοί πριν από 30 χρόνια βρίσκονταν και οι ίδιοι στην θέση των Αφγανών.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική «Il Foglio», εξήγησε την απόφασή του να ανοίξει τις πόρτες σε περίπου 3.000 Αφγανούς πρόσφυγες: Η ιστορία μας είναι αυτή που μας το επιβάλλει. Έχουμε ζήσει τον πόλεμο και αυτό δεν το έχουμε ακόμη ξεχάσει.

Η δράση της κυβέρνησης, σημειώνεται στο ιταλικό δημοσίευμα, θεωρείται ως μανιφέστο εναντίον των Ευρωπαίων που τους καθορίζει ως «υποκριτές» και «χωρίς μνήμη».

«Εάν η Ευρώπη είναι επίσης διχασμένη για το Αφγανιστάν, είναι επειδή έχει ξεχάσει την ταυτότητά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών αναφέρθηκε σε 2 – 3 χιλιάδες, ωστόσο οι δηλώσεις του θυμίζουν τις αρχικές εκατοντάδες, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορείς να αυξηθούν τα νούμερα, ενώ η ΥΠΕΞ του αναφέρθηκε σε δεκάδες χιλιάδες.

Με μια χώρα που όλο και περισσότερο δυναμικό «χάνει» καθώς φεύγει προς το εξωτερικό, με πλήρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, έχει το θράσος να κρίνει για την ανθρωπισμό τους άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ίσως τώρα με τους Αφγανούς ο Ράμα να βγάλει από μέσα του όλες τις ευαισθησίες που έχει «κρυμμένες» τόσα χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου