Το 80% των νέων στην Αλβανία θέλει να εγκαταλείψει την χώρα (έρευνα)

Το 80% των νέων στην Αλβανία θέλει να εγκαταλείψει την χώρα (έρευνα)

Πρόσφατη Έρευνα του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στην Αλβανία, διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των φοιτητών στην χώρα θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σχεδόν το 60% των αποφοίτων σχεδιάζουν να φύγουν.

Από την άλλη πλευρά, περίπου το 95% των νέων που φεύγουν για σπουδές εκτός Αλβανίας, δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Κέντρο, οι νέοι στην Αλβανία έχουν χάσει την ελπίδα στην χώρα τους εδώ και χρόνια και θέλουν να φύγουν για μια πιο καλά αμειβόμενη εργασία, για μια πιο σταθερή οικονομία, για καλύτερη εκπαίδευση, για νόμους που εφαρμόζονται, για υπηρεσίες χωρίς διαφθορά, για απόκτηση δεξιοτήτων βασισμένες στην εκτίμηση της δουλειάς τους.

Μόλις πριν από ένα χρόνο ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε σε σχετική του έκθεση ότι μεταξύ των ετών 1990 – 2020, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία, με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς να είναι νέοι.

«Φεύγουμε από τους δρόμους της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1990. Η κόρη μου αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Νοσηλευτικής και είναι χωρίς δουλειά. Θα φύγω για Γερμανία. Μαθαίνει τη γλώσσα και θα φύγει, δεν υπάρχει ευκαιρία εδώ, χρειάζεται φιλία (μέσο).

«Δεν υπάρχει δουλειά εδώ, ούτε χρήματα. «Έχω μεγαλώσει τα παιδιά και θα πάμε στην Ελλάδα με τις οικογένειές μας, για κάτι καλύτερο».

«Όλα από την πρώτη τάξη είναι εδώ πίσω. Ζω στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και ζω στη Γερμανία εδώ και 3 χρόνια. Τα παιδιά μου θα χτίσουν το μέλλον τους εκεί».

«Στη Γερμανία υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης, υψηλότεροι μισθοί, εκπαίδευση, υγεία, καθαριότητα. Πληρώνονται 12-13 ευρώ για μια ώρα εργασίας στη Γερμανία, ενώ εδώ 1000 lek (8 ευρώ) είναι η εργάσιμη ημέρα. «Εδώ μόνο οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται μόνο και οι μισθοί όχι», είναι μερικά από τα λόγια των Αλβανών που παλεύουν με κάθε τρόπο να αφήσουν πίσω τους την χώρα.

Αν και η παραπάνω έρευνα αφορά γενικά το σύνολο των πολιτών στην Αλβανία, στην περίπτωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, παρατηρούμε ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκέψεις στους νέους ή ακόμη και πιο έντονα τέτοιας κινήσεις. Οι νέοι φεύγουν μετά το Λύκειο για σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ η πιθανότητα επιστροφής τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια