Σκάνδαλο με εμπρησμό σε πολιτιστικό μνημείο των Τιράνων - Νέα σχέδια Ράμα στην περιοχή

Σκάνδαλο με εμπρησμό σε πολιτιστικό μνημείο των Τιράνων - Νέα σχέδια Ράμα στην περιοχή

Ένα χθεσινοβραδινό γεγονός που έχει να κάνει με τον εμπρησμό ενός από τα σημαντικότερα διατηρητέα οικήματα της αλβανικής πρωτεύουσας έρχεται και πάλι να «ταράξει» τα νερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής και όχι μόνο.

Η γνωστή βίλα "Sarajet e Toptanëve" (Τα Σαράγια των Τοπτάνι), έργο του 19ου αιώνα (1837) το οποίο έχει περιέλθει ξανά στους ιδιοκτήτες του, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και το καθεστώς του πολιτιστικού μνημείου, κινδύνευσε να καεί ολοσχερώς από εμπρησμό «αγνώστων».

Ωστόσο το θέμα περιπλέκεται περισσότερο καθώς έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο από την αλβανική αντιπολίτευση, όσο και από τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Ακόμη, γίνεται γνωστό πως το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται κοντά με το χώρο του πρώην Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων και το αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού το έχει μεταβιβάσει και αυτό στην Δήμο Τιράνων, πράγμα που εγείρει υποψίες για εμπρησμό με πρόθεση την μεταφορά του οικοπέδου στο υπόλοιπο τμήμα χώρου που Δήμου Τιράνων.

Αν και η μεταβίβαση της γης του Εθνικού Θεάτρου από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Τιράνων ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις, η οποία επίσης κηρύχθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο, το υπουργείο φάνηκε αποφασισμένο να εγκαταλείψει αυτή τη γη και πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση αποφάσισε να την μεταφέρει εκ νέου στον Δήμο καθώς ο τελευταίος είχε στην διάθεσή του το σχέδιο ανάπτυξης του νέου Εθνικού Θεάτρου.

Παρά τις παραπάνω αναφορές, ο δήμαρχος Τιράνων αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες και δηλώνει πως το κτήριο θα απαλλοτριωθεί από τους ιδιοκτήτες του και θα μετατραπεί σε μουσείο αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν από την φωτιά δεν ήταν καταστροφικές.

Από την άλλη όμως, αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Βελίαϊ μαζί με τον Ράμα σχεδιάζουν να κτίσουν έναν 45οροφο κτήριο στην θέση του συγκεκριμένου μνημείου και πολύ πιθανόν ο εμπρησμός και η καταστροφή του να βοηθούσε άμεσα την πραγματοποίηση του σχεδίου τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω πύργος θα αφορά έναν δημοτικό πολυχώρο όπου θα στεγάζονται τα μουσεία του Δήμου Τιράνων και οι υπόλοιποι όροφοι θα εξυπηρετούν τα διάφορα σχέδια του νέου μονάρχη Ράμα στην αλβανική πρωτεύουσα.

Η θέση του Ιλίρ Μέτα

Λίγο μετά την είδηση της φωτιάς στο μνημείο, ο Αλβανός ΠτΔ Μέτα δήλωσε πως ο εμπρησμός είχε ως τελικό σκοπό το άνοιγμα του «δρόμου» για την ανέγερση του 45ορφου πύργου κατά τις εντολές των Ράμα – Βελίαϊ, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς (SPAK).

Εκτός αυτού αποκάλυψε ακόμη ένα άλλο σκάνδαλο που αφορά έναν ακόμη εμπρησμό κοντά στο λεγόμενο «Παλάτι των Ταξιαρχών» στα Τίρανα, όπου και εκεί ο Ράμα σχεδιάζει να κτίσει μέσω του Βελίαϊ συγκρότημα πύργων.

«Η άπληστη απληστία του σκυροδέματος στα Τίρανα έχει καταστρέψει πολλά ιστορικά, παραδοσιακά, πολιτιστικά μνημεία και αντικείμενα ιδιαίτερης σημασίας, ενώ ακόμη και τα λίγα εναπομείναντα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν για πάντα», γράφει χαρακτηριστικά ο Ιλίρ Μέτα.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στο όλο θέμα θέση πήρε άμεσα και η αλβανική αξιωματική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω της εκπροσώπου του Αλμπάνα Βόκσι, η οποία κατηγορεί τους Ράμα και Βελίαϊ ως υπαίτιους του εμπρησμού.

Σύμφωνα με την Βόκσι, η πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού, καθώς και του δημάρχου Τιράνων, είναι να κτίσουν ένα 45οροφο πύργο στον χώρο όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη βίλα, ενώ επισημαίνει πως το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και έναν χρόνο έχει καταγγείλει το θέμα.

Επίσης η εκλεγμένη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος προσθέτει ότι σήμερα αναμένεται να έλθουν στην Αλβανία περίπου 250 Αφγανοί, γεγονός που σύμφωνα με αυτήν θα χρησιμεύσει για να αποσπάσει την προσοχή από το κάψιμο της βίλας.

Τέλος, μέσω ανάρτησής της στο Facebook, η υπουργός Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτι ανακοινώνει ότι τα ιδρύματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία της έχουν καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία και υποστηρίζει την πρωτοβουλία του δημάρχου Βελίαϊ να μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο.

Πάντως το γεγονός του εμπρησμού συμβαίνει την στιγμή που η βίλα βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης με το σκεπτικό ότι θα μετατραπεί σε μουσείο, ενώ η υπόθεση περιπλέκεται όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση Ράμα να έχει επιδοθεί σε ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις, καταστρέφοντας πραγματικά ό,τι της «κάνει κέφι».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου