Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία καλεί τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας σε συγκυβέρνηση;

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία καλεί τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας σε συγκυβέρνηση;

H Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Yuri Kim, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα τόνισε δύο βασικά ζητήματα.

Πρώτον, απαιτεί τη μη συμπερίληψη στις κοινοβουλευτικές ομάδες του Σοσιαλιστικού αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, ατόμων στα οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ από την αμερικανική κυβέρνηση και γενικά ατόμων που έχουν επικριθεί ή καταγγελθεί από τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν από τον Έντι Ράμα, τον Λουλζίμ Μπασά, καθώς και άλλους ηγέτες να ελέγξουν ξανά τους καταλόγους για να βεβαιωθούν ότι όταν επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο, οι άνθρωποι να μπορούν να είναι περήφανοι για τους εκπροσώπους τους», έγραψε η Αμερικανίδα Πρέσβης.

Όπως φαίνεται, αυτή η στάση αποτελεί μια δεύτερη δημόσια έκκληση προς τον αρχηγό της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα, ώστε να μην συμπεριλάβει στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Σαλί Μπερίσα.

Όπως λέγεται στους διπλωματικούς κύκλους στα Τίρανα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια νέα λίστα με ονόματα βουλευτών στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, η οποία θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ το ίδιο ισχύει και για αυτούς που θα πρέπει να αποβληθούν από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι η συνεργασία μεταξύ του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού προς όφελος της χώρας.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν η πρέσβειρα των ΗΠΑ αναφέρεται σε μια όντως συνεργασία ή απλά κάνει έκκληση για τον παραμερισμό των καβγάδων και της αποσταθεροποίησης στην αλβανική πολιτική σκηνή.

Κλείνοντας την επιστολή της, η Αμερικανίδα Πρέσβης επαίνεσε τα επιτεύγματα της Αλβανίας υπό την ηγεσία του ΟΑΣΕ, για τη νέα θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με Αμερικανούς επενδυτές.

Είναι πια εμφανή η παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Αλβανίας, ενώ όπως αναφέρουν, οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν έχουν ως στόχο την διαφάνεια και την ριζική αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού στην χώρα.

Θα γίνει άραγε κάτι ανάλογο και στην έμπρακτη εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της χώρας;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου