Στις χώρες με περιορισμένη ελευθερία έκφρασης κατατάσσεται η Αλβανία για το 2020

Στις χώρες με περιορισμένη ελευθερία έκφρασης κατατάσσεται η Αλβανία για το 2020

Ως χώρα με περιορισμένη ελευθερία έκφρασης κατατάσσεται η Αλβανία στην Έκθεση Παγκόσμιας Έκφρασης για το 2020.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, ένας βρετανικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει κατατάξει την Αλβανία στην 74η θέση από 162 που είναι το όριο και μεταξύ 16 χωρών.

Η συγκεκριμένη Έκθεση καταγράφει «την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στον κόσμο», ενώ το άρθρο 19 βαθμολογεί την Αλβανία με 61/100, βάσει 25 δεικτών οι οποίο ελέγχθηκαν.

Επιπλέον το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έθεσε την Αλβανία στα πρόθυρα μεταξύ των «λιγότερο περιορισμένων» και των «περιορισμένων» τόπων.

Ακόμη, η Έκθεση εξέτασε την ελευθερία έκφρασης που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι απλοί πολίτες, καθώς και την δυνατότητά τους, να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να λογοδοτούν απέναντί τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Ένα ακόμη σημείο της Έκθεσης αναφέρει ότι η Αλβανία ήταν μέρος του 1/3 των χωρών του κόσμου που χρησιμοποίησαν την πανδημία για να ψηφίσουν νόμους έκτακτης ανάγκης, χωρίς χρονικό όριο.

Αναφέρει επίσης την δολοφονία ενός ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και την κατάληψη από την κυβέρνηση 2 ανεξάρτητων καναλιών, ως κίνητρα για την αρνητική αξιολόγηση.

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε αρκετούς αρνητικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκστρατειών παραπληροφόρησης και της καταχρηστικής επιβολής του νόμου, έλαβε βαθμολογία 3/3 για περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα, δύο δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία καθώς προσπαθούσαν να καλύψουν μια δημοσιογραφική τους αποστολή στα Τίρανα.

Όσον αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αν και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή έρευνα η οποία να καταγραφεί σωστά και εμπεριστατωμένα αποτελέσματα, οι ελευθερίες και ειδικά η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται στα βασικά σημεία, χωρίς να έχουν υποστεί αλλαγές στα πλαίσια ενός υποτιθέμενου εξευρωπαϊσμού της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου