Ρευστή η κατάσταση σχετικά με την επιστροφή των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους

Ρευστή η κατάσταση σχετικά με την επιστροφή των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους

Αισθητές είναι οι επιπτώσεις του COVID – 19 στην Βόρειο Ήπειρο, με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα να βιώνει μέχρι στιγμής την χαμηλή περιοδική επιστροφή των ξενιτεμένων της στον τόπο.

Αν και στα παράλια των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας τα πράγματα λόγω του τουρισμού είναι ενθαρρυντικά, στην περιοχή της Δρόπολης και του Αργυροκάστρου, δεν φαίνεται να σημειώνεται καμία υψηλή προσέλευση Ελλήνων της μειονότητας.

Η πανδημία συντέλεσε αρνητικά τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογική διάθεση των Βορειοηπειρωτών, με τις συχνές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, να τους αποθαρρύνουν ώστε να πάνε για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα χωριά.

Ωστόσο η καλοκαιρινή διάθεση και τα πανηγύρια που δειλά – δειλά επανέρχονται σε κάποια από τα βορειοηπειρώτικα χωριά, φαίνεται να στηρίζουν τους εναπομείναντες κατοίκους, ώστε να συναναστραφούν και πάλι, μετά από δύο χρόνια δύσκολης δοκιμασίας.

Η ρευστότητα της κατάστασης στις περιοχές της Ελληνικής μειονότητας, έχει άμεση σχέση με όσα η πολιτεία (τόσο η αλβανική όσο και η ελληνική) εφαρμόζει, ούτως ώστε να καταπολεμήσει την πανδημία.

Από πλευράς των μέτρων που ισχύουν αυτή την περίοδο σε όλη την αλβανική επικράτεια, υπάρχει μια μεγάλη ελαστικότητα, η οποία δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν αυτή την περίοδο να έρθουν στον τόπο τους, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό, είναι ο καθένας από μόνος του, να διατηρήσει ασφαλή τον εαυτό του, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (φυσική απόσταση, αποφυγή του συνωστισμού κ.λπ).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου