Η βίλα του πρώην δικτάτορα Χότζα μετατρέπεται σε κέντρο πολιτισμού

Η βίλα του πρώην δικτάτορα Χότζα μετατρέπεται σε κέντρο πολιτισμού

Την βίλα του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση των Τιράνων, κάνοντάς την επισκέψιμη για το κοινό της χώρας και όχι μόνο.

Ένα βρετανικό στούντιο, ο Stanton Williams Architects, έχει προγραμματίσει να αλλάξει τη βίλα, μετατρέποντάς της από ένα απαγορευμένο μέρος σε έναν πολυχώρο πολιτιστικλων δραστηριοτήτων προσιτό για όλους.

Σε μια έκθεση των The Times σχετικά με τα σχέδια αλλαγής της βίλας, η Vanessa Norwood, μία από τις εμπλεκόμενες αρχιτέκτονες, λέει ότι «η ιδέα είναι [η βίλα] να γίνει ένα μέρος για όσα ο Χότζα είχε σταματήσει να ενθαρρυνθεί».

Σύμφωνα με την ξένη αρχιτέκτονα, η βίλα θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες, ενώ θα λαμβάνουν χώρα και άλλα πολιτιστικά δρώμενα που επί δικτατορικού – κομμουνιστικούς καθεστώτος απαγορεύονταν μιας και χαρακτηρίζονταν ως «εκφυλισμένες ξένες παραστάσεις».

Σε δήλωσή του στους Times, γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας της βιογραφίας του δικτάτορα, τάχθηκε υπέρ της ιδέας η βίλα να ανοίξει για το κοινό.

«Όλοι τώρα θέλουν να ξεχάσουν εκείνη τη φοβερή εποχή. Οι περισσότεροι Αλβανοί δεν θέλουν καμία σχέση μαζί του. Πρέπει να ανοίξουμε τη βίλα ως μουσείο για να δείξουμε όλα τα κακά πράγματα που έκανε [ο Χότζα].»

Η βίλα παρέμενε άθικτη από τότε που πέθανε ο Χότζα (πριν από 36 χρόνια). Ο Χότζα σχεδίασε το σπίτι τη δεκαετία του 1970 με τη βοήθεια ξένων αρχιτεκτονικών περιοδικών καθώς καμία από τις απαγορεύσεις που επέβαλε στους Αλβανούς δεν ίσχυε για τον ίδιο.

Μακάρι αυτή η ενέργεια να αφορά μόνο το πολιτιστικό σκέλος της υπόθεσης και να μην θέλει να ωραιοποιήσεις καταστάσεις, θέλοντας να απενοχοποιηθεί το στυγνό χοτζικό καθεστώς στην Αλβανία που κατέστρεψε συνειδήσεις, πολέμησε ανελέητα τους ανθρώπου και επέφερε βαριά τραύματα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο οποίος από τότε παλεύει να ανορθωθεί.

Η πολιτιστικό διάσταση στο συγκεκριμένο εγχείρημα, θα πρέπει να προωθεί την ιδέα της μνήμης, η οποία θυμάται, για να αποτρέψουν οι άνθρωποι τα ίδια τραγικά λάθη του παρελθόντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου