Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία μεταγωγής Αλβανών κρατουμένων σε αλβανικές φυλακές

Ηνωμένο Βασίλειο και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία μεταγωγής Αλβανών κρατουμένων σε αλβανικές φυλακές

«Οι Αλβανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν το κόστος κράτησης στις αλβανικές φυλακές, για τους 1500 συμπατριώτες τους που αναμένεται να μεταφερθούν από την Αγγλία, στα αλβανικά σωφρονιστικά ιδρύματα». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του ένας από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.

Το νέο έγινε γνωστό μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Λονδίνο από την Υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ετίλντα Γκιόναϊ (Etilda Gjonaj), που αφορά την μεταγωγή φυλακισμένων Αλβανών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αλβανία, αλλά και το αντίστροφο, ούτως ώστε να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Αλβανία.

Η εν λόγω συμφωνία περιέχει 5 σημεία τα οποία αφορούν τα εξής:

1. Μεταφορά περισσότερων Αλβανών κρατουμένων από τις αγγλικές φυλακές στις αλβανικές.

2. Οι κρατούμενοι θα εκτίσουν την ποινή τους στις αλβανικές φυλακές.

3. Στους κρατούμενους που θα μεταφερθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αλβανία θα απαγορεύεται η εκ νέου είσοδός τους στην χώρα.

4. Η Αλβανία θα καλύψει το κόστος στέγασης των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Μεγάλη Βρετανία.

5. Η βρετανική πλευρά θα καλύψει μόνον το κόστος μεταφοράς τους με το αεροπλάνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να επωφελείται από αυτήν τη συμφωνία, μιας και τα έξοδα κρατήσεις των 1500 Αλβανών κρατουμένων ανέρχονται σε πάνω από 78 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας ετησίως.

Από πλευράς του το αλβανικό κράτος, εάν πρόκειται να δεχθεί μαζικά όλους αυτούς τους κρατουμένους, θα πρέπει να δαπανά πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, καθώς το ετήσιο κόστος συντήρησης ενός φυλακισμένου στην Αλβανία ανέρχεται σε πόσο που ξεπερνά τις 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Αλβανία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ξένων υπηκοοτήτων με τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών της να είναι κρατούμενοι στα δημόσια σωφρονιστικά της ιδρύματα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ή ακόμη και για συντήρηση αγροτεμαχίων κάνναβης.

Οι Αλβανοί κρατούμενοι έχουν καταλάβει συχνά τις πρώτες σελίδες των αγγλικών μέσων ενημέρωσης, με την δημοσίευση παράνομων φωτογραφιών από κελιά φυλακών στα κοινωνικά δίκτυα προβάλλοντας τις αγγλικές τους «ανέσεις».

Από τη μια η Αλβανία βιώνει συστηματικά το πλήγμα που της επιφέρει η μετανάστευση του σημαντικότερου ηλικιακού, αλλά και επιστημονικού της δυναμικού και από την άλλη ο πληθυσμός που της έχει απομείνει (συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα) θα πρέπει να πληρώνει μέσω του φορολογικού συστήματος και τους "εισαγόμενους" βαρυποινίτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου