Aναστέλλεται η κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αλβανία λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων

Aναστέλλεται η κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αλβανία λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας ανέστειλε την κατασκευή δύο μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας έως ότου αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις αγωγές που κατατέθηκαν από τους κατοίκους της γύρω περιοχής οι οποίοι τάσσονται κατά της κατασκευής τους.

Η περιοχή της Valbona (Βαλμπόνα) στον Βορρά της Αλβανίας, αποτελεί ένα από σημαντικότερα φυσικά πάρκα των Αλβανικών Άλπεων που ταυτόχρονα ξεχωρίζει για την ομορφιά του σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι κάτοικοι της κοιλάδας του ομώνυμου ποταμού έχουν ταχθεί κατά της κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που αφορούν τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Gener 2 και Dragobia Energy, τα έργα των οποίων θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο εν λόγω δημοφιλή αξιοθέατο της χώρας.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι 27 χωριών στην πόλη Τροπόγια, παράλληλα με τον σύλλογο ΤΟΚΑ (ΓΗ) , τον Σύνδεσμος Διατήρησης και Προστασίας των Αλβανικών Άλπεων, αρχικά υπέβαλαν αίτημα υπέρ της αναστολής των έργων κατασκευής των υδροηλεκτρικών σταθμών στο Διοικητικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ωστόσο απορρίφθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται ενεργά τα τελευταία χρόνια κατά της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στην Valbona, υποστηρίζοντας ότι έτσι υπονομεύονται οι μοναδικές αξίες του οικοσυστήματος και του τουριστικού δυναμικού της περιοχής τους.

Η αναστολή των έργων θα ισχύσει έως ότου το Διοικητικό Δικαστήριο αποφασίσει εάν η κατασκευή των σταθμών συνάδει με τους νόμους της πολιτείας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου