Πρώτη σε θνησιμότητα στην Ευρώπη η Αλβανία λόγω της πανδημίας

Πρώτη σε θνησιμότητα στην Ευρώπη η Αλβανία λόγω της πανδημίας

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, η πανδημία Covid – 19 έχει ήδη μειωθεί και σχεδόν όλη η Ευρώπη αναπνέει ελεύθερα μετά από 14 – 15 πολύ δύσκολους μήνες.

Οι θέσεις στα λεωφορεία ανοίγουν σταδιακά και οι κινήσεις ξαναρχίζουν προσεκτικά, ζητώντας από τους επιβάτες ένα αρνητικό έγγραφο PCR, απόδειξη ότι έχουν περάσει τον Covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί.

Εάν θα υπάρξει άλλο κύμα από τον Σεπτέμβριο, αυτό είναι δύσκολο να ειπωθεί, αλλά η φυσική ανοσοποίηση και ο εμβολιασμός φαίνεται πως θα επηρεάσουν θετικά την κατάσταση ώστε να είναι γίνει πιο εύκολη. Η πανδημία δεν πέρασε χωρίς κόστος. Η αύξηση της επιπρόσθετης θνησιμότητας ήταν υψηλή, ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση, ανάλογα με το ποιος «φιλοξένησε» το πρώτο κύμα ή πώς οι καταστάσεις αντέδρασαν στην ιατρική υπηρεσία και την αυστηρότητα της καραντίνας.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Eurostat άρχισε να δημοσιεύει τους εβδομαδιαίους θανάτους, αλλά και τους επιπλέον, με την Αλβανία να συμπεριλαμβάνεται στην έρευνά της.

Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφρούν έως τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου 2021 δείχνουν ότι για την περίοδο από τις 2 Μαρτίου 2020 έως τις 15 Μαρτίου 2021, δηλαδή για 54 συνεχόμενες εβδομάδες, η Αλβανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στους πρόσθετους θανάτους σε σύγκριση με τον μέσο όρο της, την ίδια περίοδο κατά τα έτη 2018 – 2019.

Όπως δημοσιεύσει η εν λόγω έρευνα αυτήν την περίοδο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ η δεύτερη χώρα μετά την Αλβανία, με την υψηλότερη θνησιμότητα είναι η Τσεχική Δημοκρατία, με 25% ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 24%.

Από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την Eurostat, το Μαυροβούνιο παρουσίασε αύξηση των επιπλέον θανάτων κατά 21,5% σε 54 εβδομάδες πανδημίας, ενώ η χώρα που φαίνεται να πέρα πιο εύκολα την πανδημία είναι η Σερβία, με + 9,3%.

Όσον αφορά τα στοιχεία των Σκοπίων, λείπουν, ωστόσο σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από το Στατιστικό Ινστιτούτο της Σκοπίων, δείχνουν ότι από τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος Μαρτίου 2021, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 24%. (μετά από ετήσια επέκταση 31%, λόγω ενός πολύ θανατηφόρου τέταρτου τριμήνου, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η πανδημία ήταν πιο ελεγχόμενη στο γειτονικό κράτος).

Επιπρόσθετοι θάνατοι από την 10η εβδομάδα του 2020 έως την 12η εβδομάδα του 2021

Η Αλβανία άρχισε να αισθάνεται την πανδημία τον περασμένο Ιούλιο, σηματοδοτώντας σταθερή αύξηση των επιπρόσθετων θανάτων καθώς η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα της κατά τα τέλη του Μαΐου. Το πραγματικό κύμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν η χώρα επέλεξε να περάσει την πανδημία χωρίς περαιτέρω αυστηρούς περιορισμούς.

Από τις αρχές του Νοεμβρίου η αύξηση των επιπλέον θανάτων ξεπέρασε το 25% και ο Δεκέμβριος έκλεισε με + 35%, περνώντας πρώτη στην Ευρώπη (για τα Σκόπια, αυτός ο δείκτης ήταν + 31%).

Τους πρώτους μήνες του 2021, τα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι οι επιπλέον θάνατοι ήταν ελάχιστοι στην πλειονότητα της Ευρώπης, με εξαίρεση την Αλβανία, η οποία διεύρυνε το χάσμα με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων σε 54 εβδομάδες πανδημίας., 41%, σχεδόν διπλάσιο από το κράτος που ακολουθεί μετά τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Τα στοιχεία της INSTAT επιβεβαιώνουν την τάση

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η INSTAT αποκάλυψαν νωρίτερα ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, υπήρχαν περίπου 9.300 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του προηγούμενου έτους, όταν ο ιός δεν ήταν παρών. (για την ίδια περίοδο, υπάρχουν επίσημα 2423 θάνατοι Covid).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 12 μηνών (Απρίλιος 2020-Μάρτιος 2021) περίπου 31 χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, από 21,8 χιλιάδες άτομα τον Απρίλιο 2019 -Μάρτιο 2020, με αύξηση περίπου 42,7%.

Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν συνολικά περίπου 9.657 θάνατοι, με αύξηση 55,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2016-2019.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανέφερε ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2021, η υπερβολική θνησιμότητα στην ΕΕ άρχισε να μειώνεται: + 17% τον Ιανουάριο και + 5% τον Φεβρουάριο μετά από περισσότερο + 40% τον Νοέμβριο του 2020 (σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ίδιων μηνών το 2016 - 2019). Ωστόσο, αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο (+ 10%) και τον Απρίλιο του 2021 (+ 21%).

Η αύξηση των θανάτων στην Αλβανία ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (+ 4,6%), καθώς η χώρα άρχισε σταδιακά να βγαίνει από την καραντίνα, επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο (+ 32,3%) και κορυφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με αύξηση 73% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Αφού η αλβανική κυβέρνηση δεν επέλεξε να λάβει αυστηρά μέτρα καραντίνας, η επιπλέον υψηλή θνησιμότητα συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (+ 56%), σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία κατάφερε να περιορίσει τον ιό μέσω αυστηρότερης απομόνωσης.

Όσον αφορά τις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, αν και επλήγησαν από την πανδημία, βοηθήθηκαν κυρίως φυσικά. Τα αραιοκατοικημένα χωριά και η φυσική απόσταση, ναι μην έπληξε τον τόπο, ωστόσο όχι σε τόσο υψηλό βαθμό όπως στα αστικά κέντρα της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου