Αλβανία: Σήμερα η Διάσκεψη Κορυφής των Δ. Βαλκανίων

Αλβανία: Σήμερα η Διάσκεψη Κορυφής των Δ. Βαλκανίων

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Τους ηγέτες θα υποδεχτεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα στο Μέγαρο των Ταξιαρχιών.

Στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας, Σκοπίων, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου

Η σύνοδος θα προεδρεύετε από τον Ράμα και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, 2 εβδομάδες πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τα Σκόπια

Τα Τίρανα και τα Σκόπια περιμένουν το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνίας για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, που σημαίνει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

Τα Σκόπια παρεμποδίζονται στη διαδικασία ένταξης από τη Βουλγαρία η οποία έχει ασκήσει βέτο λόγω των γλωσσικών και πολιτιστικών διαφόρων τους. Ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων ελπίζει ότι η Σόφια θα αλλάξει τη θέση της τις επόμενες ημέρες.

Επίσης αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφωνήσει με την ιδέα της διχοτόμησης της Αλβανίας και Σκοπίων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους ολοκλήρωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου